morter

Morter av messing med årstallet 1813.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Morter er en åpen beholder av et hardt materiale, der man ved hjelp av en støter (kalt pistill) kan pulverisere harde stoffer. Både morter og pistill er vanligvis fremstilt av samme type materiale. De fleste mortere er laget av messing, men det finnes også eksemplarer av jern, kleberstein, tre, agat eller porselen.

Faktaboks

Uttale

må`rtər

Etymologi
via middelnedertysk morter, mortér, fra latin mortarium

Mortere brukes i industriell virksomhet og i laboratorier. Tidligere var også mortere viktige redskaper i apotekene. I husholdningene brukes fortsatt mortere til knusing av helt krydder.

Mortere var tatt i bruk hos overklassen i Norge i middelalderen. I et skifte på Tolga 1366 nevnes en morter med «stempele» (pistill). Erkebiskop Aslak Bolt brakte med seg to mortere med pistiller da han reiste fra Bergen til Nidaros i 1429. Under utgravninger på Tautra kloster er det funnet en morter uten pistill.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (red. 2002). Nidaros Domkirkes og geistlighets kostbarheter. Belyst ved 17 skriftlige kilder 1307 – 1577 med oversettelser og kommentarer. Tapir Akademisk Forlag, Trondheim.
  • Søgaard, Helge (1981). Morter. Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder. Bind 11. Roskilde.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg