mortepumpe

Artikkelstart

Mortepumpe er et navn som ble brukt om en vannpost på Torget i Stavanger fram til 1867. Den stod like ved Mortvedt-huset og fikk navn (i sammentrekt form) derfra.

Faktaboks

Etymologi
egentlig Mortvedts pumpe

Ordet ble også brukt som økenavn på stavangerfolk. Christen Pram forklarte dette med at siddisene spiste store mengder småsei, kalt mort, som det var mye av i sjøen rundt byen – «hvoraf Stavangerne endog fik Øgenavnet Mortepomper».

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

  • Christen Henriksen Prams innberetninger fra to reiser i Norge, (RA, Kommersekollegiet, nr. 1325, s. 982.)
  • Skadberg, Gunnar A. 2011. Østen Østenson Mortvedt – og om opphavet til navnet på «Mortepumpå». Mortepumpen, 2/2011. 5–13.
  • Storhaug, Eldri Espedal 2001. Du din mortepumpe! Stavanger Aftenblad, 24. januar 2001.

Kommentarer (4)

skrev Jan Gjerde

Hei Børge, det er ukjent for meg at Mortepumpe var økenavn på Stavangerfolk. Det mest kjente økenavnet er Siddis, har du referanse for din opplysning? Jan Gjerde, "Byhistoriker"

svarte Børge Nordbø

Hei, denne artikkelen er trolig hentet fra det eldre papirleksikonet, men det finnes flere kilder, f.eks. "En rar tid" av Edvard Omholt-Jensen (1989) s. 109. Elles finner du ordet belagt med andre kilder i NAOB (https://www.naob.no/ordbok/mortepumpe). Beste hilsen Børge Nordbø

svarte Jan Gjerde

Hei, jeg kjenner ikke denne litteraturen. Jeg tar en sjekk rundtomkring. Har du eventuelt anledning til å lage et sitat for meg? Mvh Jan Gjerde

svarte Børge Nordbø

Hei, du finner sitater hos NAOB, og "En rar tid" ligger ute på nb.no. I tillegg har Norsk Ordboks seddelarkiv flere belegg på ordet (i formen "mortepumpe" eller "mortepumpar" (søk her: http://usd.uib.no/perl/search/search.cgi?tabid=571&appid=7). Beste hilsen Børge Nordbø.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg