Morsinstinkt er et ønske om å få barn (prenatal morsdrift) eller ønske om å verne om barnets utvikling (postnatal morsdrift).

Mye kan tyde på at følelsene som knyttes til morsinstinktet er biologiske drifter som kan være hormonelt betinget, i alle fall hos mange dyrearter. Hos mennesker kan morsinstinktet en sjelden gang føre til innbilte svangerskap med alle kroppslige og sjelelige tegn. Slike fantomsvangerskap er også velkjent hos andre pattedyr.

Hos pattedyr er morsinstinktet et livsnødvendig instinkt, fordi avkommet er helt avhengig av morsmelken i den første tiden for overhodet å kunne leve opp. Dette har blant annet sammenheng med råmelkens høye innhold av immunglobuliner som virker beskyttende mot infeksjoner. Morsmelk inneholder også lang tid etter fødselen immunglobuliner som motvirker diaré hos spedbarnet.

For at morsinstinktet skal manifestere seg, er det hos de fleste arter nødvendig at det etableres kontakt med avkommet like etter fødselen. Avkommets lukt spiller i denne sammenheng ofte en viktig rolle; går det for lang tid før lukten kan registreres, vil moren ikke lenger akseptere avkommet som sitt eget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg