morsbinding

Artikkelstart

Morsbinding, psykologisk begrep for en uvanlig sterk følelsesmessig binding til egen mor, eventuelt til en morsfigur som består etter at en person er vokst ut av det stadium i barnealderen da dette var en normal ting. Betegnelsen kan egentlig brukes om både gutter og jenter, men brukes vanligvis om uvanlig sterk binding til mor hos gutter/menn (analogt hos jenter/kvinner er farsbinding, se elektrakompleks). Morsbinding kan skape betydelige problemer i forhold til egen partner. Se også ødipuskompleks.

Utbredelse

Morsbinding sees ikke sjelden hos personer som i barndom og oppvekst har hatt kroniske sykdommer eller lyter som har gjort dem særlig avhengig av omsorgspersonen.

Symptomer

Bindingens utforming kan variere fra at man forblir boende hjemme selv i godt voksen alder uten å være i stand til å flytte, til mer subtile former hvor man riktignok flytter hjemmefra, men aldri helt klarer å frigjøre seg (for eksempel forblir ugift, eventuelt stadig skifter partner, mor forblir den viktigste personen psykologisk sett selv etter at man har stiftet egen familie), eller at man velger en ektefelle hvor relasjonen ikke er basert på gjensidighet, men gjenspeiler forholdet til mor.

I de fleste tilfeller av morsbinding er bindingen gjensidig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg