Svart morbær ble allerede i oldtiden dyrket i middelhavslandene, i nyere tid også lenger nord i Europa. Frukten er svartfiolett og smakfull. Den spises rå og tørket og brukes til kompott og syltetøy, samt i bakverk og til fremstilling av drikke.
Hvit morbær har vært dyrket i Kina i minst fem tusen år og i middelhavslandene siden 1200-tallet. Frukten er fra hvit til svartfiolett, og smaken temmelig fad. Rå frukt spises direkte eller brukes i bakverk og til fremstilling av gelé, vin og kombucha. Tørking forsterker smaken, og tørket frukt brukes på samme måte som rosiner og fiken som snacks og i bakverk og grøt. Bladene spises av silkespinnerens larver, og hvit morbær er derfor en økonomisk viktig nytteplante. På 1500- og 1600-tallet ble det gjort forsøk flere steder i Europa på dyrking av morbærtrær til silkeproduksjon. Arten ble av samme grunn introdusert til Nord-Amerika, hvor den sprer seg på bekostning av rød morbær og andre naturlig forekommende arter.
Rød morbær ble brukt i prekolumbisk tid som mat- og medisinplante. Frukten er søt og brukes rå til dessert, i bakverk og til fremstilling av juice, syltetøy, gelé og marmelade. Tørket frukt brukes som snacks.
Flere arter dyrkes som prydtrær. Svart, hvit og rød morbær kan dyrkes i milde strøk i Norge.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.