Mongolske språk er en gruppe beslektede språk som tales i Russland, Mongolia, Kina og Afghanistan.

Faktaboks

Uttale
mongˈolske språk

De viktigste språkene er khalkha, riksspråket i Mongolia (ca. 43 mill.), burjatisk i området rundt Bajkalsjøen i republikken Burjatija i Russland (ca. 300 000), kalmukkisk nordvest for det Kaspiske hav i Russland (ca. 80 000) og det nært beslektede oiratisk i Mongolia og Kina (ca. 370 000).

I Indre Mongolia i Kina tales en gruppe dialekter (tsjakhar, ordos m.fl.) som er nært beslektet med khalkha, av ca. 4,1 mill. Mer isolerte språk er monguor (150 000) og det arkaiske dagur (90 000), begge i Kina.

Mogol (moghol, mogul), talt av kanskje 200 etterkommere etter mongolske garnisoner i Afghanistan, er i ferd med å dø ut.

Skrift

Språkvitenskapelig klassifisering av mongolske språk er vanskelig, da de ennå er lite utforsket, og også fordi det blant nomader finner sted en stadig språkblanding.

Den eldste kjente mongolske tekst er fra 1225. Ca. 1200 fikk mongolene sitt eget skriftspråk med et alfabet overtatt fra de tyrkisktalende uigurer. Alfabetet stammer fra det arameiske alfabetet og skrives i kolonner ovenfra og ned, fra venstre mot høyre. Det klassiske skriftspråk med sin rike litteratur holdt seg uforandret frem til 1900-tallet og har øvd en betydelig innflytelse på de talte dialekter.

Men skriftspråket ble til slutt helt uforståelig for den vanlige mann, og på 1900-tallet fikk khalkha, burjatisk og kalmukkisk skriftspråk som bygger på de moderne dialektene og er skrevet med det kyrilliske alfabetet. Fra 1990-årene er det imidlertid blitt gjort forsøk på å gjeninnføre den gamle mongolske skriften.

Struktur

Mongolske språk er i syntaks og ordforråd sterkt påvirket av tyrkisk og kinesisk. Men de eldste tekster viser spor av en annen språktype med grammatisk kjønn (jf. boro (hankjønn), borogtsjin (hunkjønn) 'grå') og flekterende bøyning (irebe 'han kom', irebi 'hun kom', irebei 'de kom'). Syntaksen er karakterisert ved svært lange setninger med bare ett finitt verb. Rekkefølgen på setningens hovedledd er subjekt–objekt–verbal (SOV-språk).

Teorien om at mongolske språk er genetisk beslektet med tyrkiske og tungusiske språk i en altaisk språkfamilie, er omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg