Mojord er sedimentære jordarter med fraksjonen mellom 0,06 og 0,002 mm (silt) som karakteriserende partikkelstørrelse. Den lar seg ikke forme som leirjord i våt tilstand (den er ikke plastisk), men mer sammenhengende enn sandjord. Etter kornstørrelsen skjelnes det mellom mosand, som faller sammen til et pulver når den tørker, og moleire, som er litt sammenhengende i tørr tilstand.

Mojord har stor vannkapasitet og leder vann godt (den har stor kapillær ledningsevne), og jorden er derfor tørkesterk. Ved stort vanninnhold har den lett for å flyte ut (kvikksand). Naturlig mojord er vannsyk og næringsfattig. Ved hensiktsmessig behandling blir den bra jord.

Viktig mojord i Norge er mjele (Romerike), kvabb i Østerdalen og Hallingdal og koppjord i Solør. Kleimjord i Solør har et høyere innhold av humus enn de andre mojordartene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg