Modul, standardisert selvstendig element, delelement eller grunnelement. Ordet kan også bety målestokk, altså et tall som anvendes til mål. Ordet brukes i en rekke ulike betydninger innen forskjellige fagområder. I elektronikkindustrien betegner modul en byggekloss som inngår som en del av et større apparat eller system. Ordet anvendes også om den innbyrdes avstand mellom modulene i et apparat, modulmålet.

Eksempel på moduler er trykte kretskort med påmonterte komponenter som motstander, integrerte kretser m.m. Modulkortene settes sammen i spesielle kortholdere, og ivaretar hver sin funksjon i det ferdige apparatet. Modulsystemer anvendes nesten alltid i komplisert utstyr som datamaskiner, men også i fjernsynsapparater og annen forbrukerelektronikk. Moduloppbygging gir mulighet for fleksible tekniske løsninger, og gir forenklinger både i fremstilling og vedlikehold av apparatene.

Modulære systemer anvendes også innen andre områder av elektroteknikken, f.eks. i store kontrolltavler. Tavlene bygges i et sjakkmønster, hvor rutene er moduler som kan inneholde lamper, instrumenter, brytere eller andre betjeningsorganer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.