modul - elektronikk

Modul, standardisert selvstendig element, delelement eller grunnelement. Ordet kan også bety målestokk, altså et tall som anvendes til mål. Ordet brukes i en rekke ulike betydninger innen forskjellige fagområder. I elektronikkindustrien betegner modul en byggekloss som inngår som en del av et større apparat eller system. Ordet anvendes også om den innbyrdes avstand mellom modulene i et apparat, modulmålet.

Faktaboks

Uttale
modˈul
Etymologi
av modus, egentlig ‘lite mål’

Eksempel på moduler er trykte kretskort med påmonterte komponenter som motstander, integrerte kretser m.m. Modulkortene settes sammen i spesielle kortholdere, og ivaretar hver sin funksjon i det ferdige apparatet. Modulsystemer anvendes nesten alltid i komplisert utstyr som datamaskiner, men også i fjernsynsapparater og annen forbrukerelektronikk. Moduloppbygging gir mulighet for fleksible tekniske løsninger, og gir forenklinger både i fremstilling og vedlikehold av apparatene.

Modulære systemer anvendes også innen andre områder av elektroteknikken, f.eks. i store kontrolltavler. Tavlene bygges i et sjakkmønster, hvor rutene er moduler som kan inneholde lamper, instrumenter, brytere eller andre betjeningsorganer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg