missekonkurranse

Missekonkurranse. Fra finalen i Miss World-konkurransen 2002. Kathrine Sørland (nr. 2 fra høyre), som var Miss Norway, var blant de 20 semifinalistene.

Av /NTB Scanpix ※.

Missekonkurranse, konkurranse hvor en ung kvinne velges av en jury til å representere en bransje eller et produkt i markedsføringsøyemed eller være forbilledlig representant for sitt hjemsted eller hjemland. Hensikten er at de deltagende kvinnenes ungdom og skjønnhet skal skape oppmerksomhet rundt bransjen eller produktet, eller at de skal fremstå som ideelle representanter for hjemstedet eller hjemlandet. Slike missekonkurranser er særlig vanlig i USA.

Faktaboks

etymologi:
til Miss
også kjent som:
skjønnhetskonkurranse

Stor oppmerksomhet får den årlige Miss Universe-konkurransen som ble etablert 1952 i Long Beach, California. Konkurransen arrangeres med enerett av et amerikansk selskap, og finalen sendes på fjernsyn over store deler av verden. Over 80 kvinner fra hele verden deltar. De er mellom 18 og 27 år og ugifte, og har på forhånd vunnet i lignende konkurranser arrangert i deres respektive hjemland. Miss Universe-konkurransen ble avholdt i Long Beach 1952–59 og i Miami Beach, Florida 1960–71, men fra 1972 har finalen blitt arrangert forskjellige steder over hele verden.

En lignende konkurranse er den årlige Miss World som ble startet av Eric Morley i London 1951. Finalen ble avholdt i Storbritannia frem til 1989, men har de siste årene blitt holdt flere forskjellige steder.

Norge. Frøken Norge ble arrangert av Dagbladet ved Arne Hestenes 1952–56 og av ukebladet Det Nye 1957–74. Etter et avbrekk ble to ulike kåringer etablert, Frøken Norge-konkurransen som arrangeres av Best Company AS/Geir Hamnes, og Miss Norway ved Norwegian Models & Artists. De to ledende internasjonale kåringene, Miss World og Miss Universe, har vært representert i Norge av Geir Hamnes siden henholdsvis 1986 og 1988. Den eneste norske kvinnen som har gått til topps i en av disse er Mona Grudt (f. 1971), som vant Miss Universe-konkurransen i Los Angeles 1990.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg