missekonkurranse

Missekonkurranse. Fra finalen i Miss World-konkurransen 2002. Kathrine Sørland (nr. 2 fra høyre), som var Miss Norway, var blant de 20 semifinalistene.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

En missekonkurranse er en modellkonkurranse hvor en ung kvinne velges til å representere en bransje eller et produkt for markedsføring, noen ganger som representant for sitt hjemsted eller hjemland. Disse konkurransene er primært skjønnhetskonkurranser, men det legges også noe vekt på personlighet, talent og hvordan deltagerne svarer på spørsmål fra juryer. Slike konkurranser er særlig vanlige i USA.

Faktaboks

Etymologi
til Miss
Også kjent som
skjønnhetskonkurranse

Miss Universe og Miss World

En av de mest kjente missekonkurransene er den årlige Miss Universe-konkurransen, som ble etablert i 1952 i Long Beach, California. Siden den gang har flere ulike amerikanske selskaper eid konseptet. Donald Trump kjøpte det i 1996, med TV-kanalen NBC som deleier fra 2002. Det ble videresolgt til Endeavor i 2015. Finalen blir TV-sendt i store deler av verden. Kvinnene som deltar, er mellom 18 og 27 år og ugifte, og har på forhånd vunnet tilsvarende konkurranser i sine respektive hjemland. Den eneste norske kvinnen som har gått til topps i Miss Universe er Mona Grudt (født 1971), som vant konkurransen i Los Angeles i 1990.

Et konkurrerende konsept er den årlige Miss World, som ble startet av Eric Morley i London i 1951. Finalen ble avholdt i Storbritannia frem til 1989, men har senere blitt holdt flere forskjellige steder. Miss World driver også en tilsvarende konkurranse for menn, Mr. World.

I Norge

Norske Frøken Norge ble først arrangert av Dagbladet ved Arne Hestenes fra 1952 til 1956 og av ukebladet Det Nye fra 1957 til 1974. Etter et avbrekk ble to ulike kåringer etablert, Frøken Norge, som ble arrangert av Best Company AS ved Geir Hamnes frem til 2012, da denne ble nedlagt, og Miss Norway, som ble drevet av Geir Killingland inntil han døde i 2009. Varemerket Miss Norway eies nå av selskapet Motivaction AS, som fortsatt arrangerer årlige konkurranser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg