Salmesang i Jernbanemisjonens kongress (cirka 1960)
Misjonssalmer blir brukt når kristen misjon er tema for en gudstjeneste eller samling.
Salmesang i Jernbanemisjonens kongress (cirka 1960)
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Misjonssalme er en åndelig sang til bruk ved møter og gudstjenester der kristen misjon blant ikke-kristne folkeslag er tema. Dette var en yndet sjanger på 1800-tallet da store misjonsorganisasjoner ble etablert og sendte ut misjonærer til fremmede land. Organisasjonene sprang hovedsakelig ut fra protestantiske kirkesamfunn i Nord-Europa, Storbritannia og USA. I noen tekster er målgruppen for misjonen avgrenset til en bestemt gruppe, for eksempel jøder, santaler eller samer. Mange av misjonssalmene har et eurosentrisk perspektiv. Disse er for det meste gått av bruk.

I Norge ble misjonssalmer skrevet av blant andre Wilhelm Andreas Wexels, Magnus Brostrup Landstad, Elias Blix og Johannes Johnson. Mange misjonssalmer ble oversatt fra engelsk, mest kjent i norsk sammenheng er Reginald Hebers «From Greenland's icy mountains» («Frå Grønlands kvite fenner»).

Sanger eller salmer for norske sjømenn, soldater, ungdomsarbeid og for indremisjon har fellestrekk med misjonssalmene, men er ikke misjonssalmer i egentlig mening.

Innhold

Tekstene i misjonssalmene tar gjerne utgangspunkt i misjonsbefalingen i Matteusevangeliet (kapittel 28, vers 18–20) og refererer ofte til Guds løfter. I misjonssalmene kommer en kristen universalisme til uttrykk. Når alle folkeslag nås av evangeliet, innvarsles endetiden. Det er det sentrale temaet blant annet i salmen «Din rikssak, Jesus, være skal». Andre temaer i misjonssalmene er Jesu Kristi kjærlighet til alle mennesker, fforbønn for misjonærene og menneskene de virker blant, samt takksigelse for arbeidets frukter. Det siste er temaet i Landstads mest kjente misjonssalme «Oppløft ditt syn, du kristensjel» fra 1858. Mange av tekstene er skrevet ut fra et eurosentrisk perspektiv og betegner mennesker i fremmede kulturer som hedninger. De fremstilles som ufrie avgudsdyrkere, blinde lam uten hyrde, prisgitt et liv i åndelig mørke. Slike misjonssalmer reflekterer en foreldet misjonsteologi og er for det meste gått av bruk.

En egen gruppe salmer er tenkt for Israelsmisjonen. På grunn av jødenes særlige status i kristen teologi – de er ikke 'hedninger', men Guds utvalgte folk – er misjonsmotivet i disse salmene ganske annerledes utformet enn i de øvrige misjonssalmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg