misjonsarkiver

Artikkelstart

Misjonsarkiver er arkiver etter kristen misjonsvirksomhet. Misjonsarkiver finnes mange steder, både i Norge og utlandet. Misjonsbevegelsen har vært en omfattende og sammensatt bevegelse. Vi regner med at det kan ha vært rundt 10 000 misjonsforeninger for barn, ungdom og voksne. De fantes over hele landet og mange av dem var foreninger som støttet misjonstiltak rettet mot spesielle grupper og geografiske områder. Noen av dem var indremisjonsforeninger og andre var foreninger som støttet opp under misjonstiltak i andre land. Mange av foreningene har etterlatt seg arkiver. I lokalhistoriewiki.no er det oversikt over 4200 misjonsforeninger fra hele landet. Oversikten er høyst sannsynlig ikke komplett og vi kan regne med at det etter hvert vil dukke opp informasjon om flere foreninger.

En av de største arkivsamlingene finnes i Misjons- og diakoniarkivet på VID, som siden 2019 har fått en avtale med Arkivverket om å være en sentral instans for bevaring og formidling av misjonsarkiver. Dersom man søker i den nasjonale søketjenesten arkivportalen.no får man blant annet treff på – barnemisjonsforeninger, misjonskvinneforeninger, kvinneforening og unges misjon. Mange kvinner var aktive i misjonsforeningene og mange av foreningene var kvinneforeninger. Fordelen med å søke gjennom portalen er at den søker på tvers av arkivinstitusjonenes arkiver.

Det finnes også store misjonsarkiver i andre land, og mange av dem inneholder opplysninger om norske misjonærer, norsk misjon og norske misjonsforeninger. Mange misjonsforeninger samarbeidet med utenlandske foreninger. Ikke minst var samarbeidet tett med migrantmiljøer i USA. Noen arkiver finnes også hos misjonsorganisasjoner, og enkelte kan være klausulerte slik at det kreves tillatelse for å få innsikt. Dersom det gjelder arkiver om eldre forhold er vanligvis dette kurant.

Enkelte mindre samlinger finnes ved lokalmuseer. Et eksempel er i Lyngdal, der det finnes en samling etter misjonspioneren og presten Gabriel Kirsebom Kielland på misjonsmuseet på Klokkergården bygdetun.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Steensland, Gustav (2019). Misjonsforeningene og arkivene etter disse. Slekt og Data, årgang 30,

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg