minnemynt

Minnemynt, mynt preget og utgitt til minne om spesielle begivenheter i en stats eller en fyrstefamilies liv og historie.

Minnemynten skiller seg fra minnemedaljen ved at minnemynten er lovlig betalingsmiddel med pålydende verdi, oftest utgitt med hjemmel i en egen lov. Skikken med minnemynt var i bruk alt i antikken, særlig i romersk keisertid.

Norske minnemynter

I Norge ble minnemynter, tokroner i sølv kalt «minnetokroner» utmyntet 1906 og 1907 til minne om unionsoppløsningen i 1905. Forsiden viser kongevåpenet (riksvåpenet omgitt av St. Olavsordenens kjede og kroningskåpe). Baksiden har innskriften «Norges uafhængighed gjennemført 1905» på et tykkstammet tres løvverk, omgitt av en kjede av 14 sammensluttede hender.

I 1907 ble dessuten 28 000 tokroner stilt til Forsvarsdepartementets disposisjon til utdeling til militærpersoner av hær og marine som 1905 var utkommandert til grensevakt i 1905. Disse tokroner hadde samme preg som de andre minnemynter, men med en kavalerisabel sammenstilt med to korslagte geværer med påsatt bajonett under «1905».

Også ved 100-årsjubileet for Grunnloven 1914 ble det utgitt tokroner i sølv som på forsiden har en kvinnefigur i nasjonaldrakt (Mor Norge), på baksiden riksvåpenet.

Til grunnlovsjubileet i 1964 ble det preget en egen tikrone i sølv. Den viser riksvåpenet på forsiden og Eidsvollsbygningen på baksiden. 25-årsminnet for frigjøringen 1945 ble markert 1970 ved utgivelsen av en sølv minnemynt i verdien 25 kroner. Denne minnemynten har dobbeltportrett av Haakon 7 og Olav 5 på forsiden, mens motivet på baksiden er Haakon 7s kronede monogram og krigstidens V-tegn. Overskuddet fra utmyntingen av disse to minnemynter er øremerket til allmennyttige formål.

I anledning av kong Olav 5s 75 års fødselsdag ble det i 1978 utgitt en 50 kroner sølvmynt med et helt nytt portrett av kongen på baksiden hvor kongens signatur ble gjort offentlig kjent for første gang. Det er også den eneste 50 kronermynt som er utgitt i Norge.

Fra midten av 1970-årene er det utgitt minnemynter ved en rekke begivenheter, blant annet ved ulike nasjonale jubileer samt ved store kultur- og idrettsarrangement. I forbindelse med OL på Lillehammer 1994 ble det utgitt en egen rekke av minnemynter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg