mineralvann - naturlig

Naturlig kildevann som inneholder løste salter og gasser. Det finnes mange forskjellige typer, noen har anvendelse som drikkevann, andre har hatt stor anvendelse i kurbadsammenheng.

Faktaboks

Uttale
minerˈalvann.

Alkalisk mineralvann

Alkalisk mineralvann inneholder mest hydrogenkarbonater (bikarbonater), særlig av natrium, men også av kalium, magnesium og kalsium (apollinaris, vichyvann, emservann, selters m.fl.).

Glaubersaltvann

Glaubersaltvann inneholder hovedsakelig natriumsulfat, natriumklorid og en del karbonat (finnes bl.a. i Karlovy Vary og Mariánské Lázně, Tsjekkia).

Jernvann

Jernvann inneholder jern- og magnesiumforbindelser som holdes løst pga. fri karbondioksid (finnes bl.a. i Bad Schwalbach, Tyskland; Modum og Sandefjord).

Koksaltvann

Koksaltvann inneholder hovedsakelig natriumklorid (finnes bl.a. i Bad Kissingen og Wiesbaden, Tyskland og i Farris).

Bittervann

Bittervann inneholder hovedsakelig magnesium- og natriumsulfat (virker avførende).

Svovelvann

Svovelvann inneholder løste metallsulfider og lukter av hydrogensulfid (finnes bl.a. i Aix-les-Bains, Frankrike og Leuk, Sveits).

Farris er et norsk mineralvann som kommer fra kilder rett vest for Larvik, den mest kjente er Kong Olav 5s kilde. Råvannet inneholder mye koksalt (natriumklorid), men også en del karbonater og litt sulfid som gjør at det lukter av hydrogensulfid. Etter rensing og tilsetting av karbondioksid (kullsyre) tappes vannet på flasker og markedsføres i stor skala.

Flere mineralvannkilder er radioaktive. Som ledd i behandlingen ved kursteder har naturlig mineralvann særlig tidligere vært tillagt stor medisinsk betydning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg