Mineralstoffer inngår i bestanddelene av dyrekroppen i vekslende mengder og i vidt forskjellige forbindelser, men uansett mengde er de like nødvendige. Det kan bli store forstyrrelser hvis det blir for lite av dem. For store overskudd eller for mye av ett mineralstoff i forhold til andre kan også bringe forstyrrelser.

For lite kalsium og fosfor i fôret fører til mangelfull forbening av skjelettet hos dyr som vokser; blir det for lite kalsium i blodet, får dyrene tetani. Melkefeber er et eksempel på hvor fort og kraftig kalsiumunderskudd i fôret kan virke. Mangel på koksalt kan gi nedsatt vekst, underskudd på jern kan føre til reduksjon av de røde blodcellene og til nedsatt forbrenning, mangel på kobolt kan føre til mangelsykdom, og manganmangel er påvist hos fjærfe. Unormalt lite magnesium i blodet kan føre til muskelkramper, og for lite jod kan føre til struma.

I fôringen prøver man å skaffe dyrene en vel avbalansert tilgang på mineralstoffer. Dyr som vokser, er drektige, melker eller verper, trenger i særlig grad disse stoffene. Høytmelkende kyr har som regel negativ mineralbalanse, fordi de har vanskeligheter med å få så mye mineralstoffer som de gir fra seg i melken. Mangler ved mineralstoffinnholdet i fôret søker man å rette opp ved tilsetting av mineralfôr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.