Svanemerket

Det nordiske miljømerket Svanen.

Svanemerket
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
"Blomsten" / EU-Ecolabel
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Miljømerking er merking av forbruksvarer for å få forbrukerne til å velge de minst miljøskadelige produktene. Gjennom forbrukernes valg av varer vil produsentene kunne påvirkes til å utvikle produkter som har mindre miljøbelastninger. Det skilles gjerne mellom merker som forvaltes av uavhengige organer, og merker som er opprettet og styres av industrien selv (bransjestandarder). Slike merkeodninger skal også bidra til å unngå misledende miljømarkedsføring (grønnvasking).

Faktaboks

Uttale
miljˈømerking

I Norge er det to miljømerker som er godkjent av offentlige myndigheter, miljømerkene «Svanen» og «Blomsten». Miljømerket «Svanen» er en offisiell, felles nordisk ordning. Den ble innført i 1990 og kom i stand gjennom samarbeidet i Nordisk Ministerråd. «Blomsten» ble opprettet av Europakommisjonen i 1992, Norge deltar i ordningen gjennom EØS-avtalen. Merket kalles også for EU-Ecolabel. I Norge forvalter Stiftelsen miljømerking i Norge de to offisielle merkeordningene. For å delta i merkeordningen må produsenten dokumentere at produktet tilfredsstiller en rekke krav. Hvilke krav som stilles varierer mellom produktgrupper. Miljømerket «Svanen» kan for eksempel brukes på investeringsfond, hoteller og mange typer forbruksvarer.

Det finnes også en rekke andre miljømerker. «Falken» er en generell merkeordning som drives av en svensk miljøorganisasjon. Økologisk jordbruk har sitt eget merke på matvarer, Debio. Max Havelaar er et merke for rettferdig handel, og merker produkter hvor produsentene får mest mulig av inntektene.

I 2023 fremmet EU et nytt regelverk («Green Claims Directive») som skal sikre mer etterprøvbar dokumentasjon av miljømessig bærekraft av produkter. Her legges det opp til at en tredjepart skal gjøre en vurdering basert på anerkjente metoder, før man kan markedsføre produktet som bærekraftig. Dette skal sikre at produsenter innfrir kriteriene som er beskrevet i EUs taksonomi for bærekraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg