Et militærkupp er en form for statskupp der militære styrker, med vold eller trusler om vold, griper den politiske makten i et land, og setter den eksisterende forfatningen eller politiske grunnordningen til side. Resultatet av et militærkupp er som regel opprettelsen av et militærdiktatur.

Faktaboks

Også kjent som

kupp

Bak mange militærkupp ligger et uttalt ønske fra de militære om å «gjenopprette ro og orden» i samfunn preget av store politiske, økonomiske og sosiale omveltninger. I mange tilfeller skyldes imidlertid militærkupp rent maktbegjær. De aller fleste militærkupp skjer i stater der de politiske organene er svekket eller normale samfunnsfunksjoner ikke fungerer, og det finnes svært få eksempler på militærkupp eller kuppforsøk i fast etablerte demokratier. Militærkupp er også noe som først og fremst finner sted i relativt fattige land, og forekommer nesten aldri i rike eller industrialiserte land.

Mislykkete militærkupp

Når militærkupp mislykkes, skyldes det som regel splittelse i de væpnede styrkene, eller sterk folkelig motstand mot kuppmakerne. Mislykkede kuppforsøk har det vært flere av i nyere tid, blant annet i Tyrkia 15. juli 2016. Her klarte angivelig ikke deler av hæren å gripe makten, og regjeringen kunne gjenvinne kontrollen med statsapparatet i løpet av det påfølgende døgnet. Et annet mislykket kuppforsøk fant sted i Spania 23. februar 1981, da militære kuppmakere ikke fikk kongens støtte, som de hadde håpet på, og i løpet av kort tid ble tvunget til å legge ned våpnene.

Historie

Militærkupp er kjent gjennom historien. Cæsars maktovertakelse i Romerriket i år 49 fvt. er et tidlig eksempel på et militærkupp, altså en begivenhet der en leder for militære styrker tvang til seg den politiske makten med bruk av vold.

På 1900-tallet har militærkupp vært en relativt vanlig form for regimeendring i mange land. Dette har særlig vært tilfelle i utviklingsland, både i Latin-Amerika, Afrika og Asia (for eksempel Myanmar). Militærkupp har også forekommet i Europa, for eksempel i Hellas i 1967 og 1973 i forbindelse med politiske kriser. «Nellikrevolusjonen» i Portugal i 1974 er et eksempel på et militærkupp der kuppmakerne relativt raskt gav fra seg makten til demokratisk valgte myndigheter, og dermed gjorde ende på et langvarig diktatur.

Etter 1950 har det på verdensbasis vært gjennomført minst 400 militærkupp og kuppforsøk der hele eller deler av militærvesenet eller politiet har vært den sentrale aktøren. Militærkupp kjennetegnes ved at de som regel foregår hurtig, noe som skyldes at militærvesenet disponerer over betydelige maktmidler, og fordi kuppmakerne ikke ønsker at eventuelle motstandere skal få mulighet til å bestride maktovertakelsen eller mobilisere til et motkupp. Et nylig eksempel på et slikt vellykket militærkupp er statskuppet i Thailand, som fant sted 22. mai 2014, der hæren under ledelse av «Det nasjonale rådet for fred og orden» grep makten og avsatte regjeringen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jonathan M. Powell: Global Instances of Coups (Nettsted med kontinuerlig oppdatert oversikt over statskupp og kuppforsøk)
  • Edward N. Luttwak: Coup d'État: A Practical Handbook. Revised Edition. Harvard University Press, 2016.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg