Mikroradiografi, frembringelse av forstørrede røntgenbilder på fotografisk film.

Ved kontaktmetoden anbringes et preparat i passende tykkelse i nær kontakt med en finkornet film som eksponeres med røntgenstråler. Etter fremkalling forstørres bildet med vanlige fotografiske metoder. Oppløsningen vil være bestemt ved bølgelengden for det lys som benyttes ved forstørrelsen.

Ved projeksjonsmetoden brukes en meget liten (punktformet) kilde for røntgenstråling, og objektet blir avtegnet som et skarpt, forstørret skyggebilde på en film i passende avstand bak dette. Også dette bildet forstørres videre med vanlige fotografiske metoder, men siden den første forstørrelsen fremkommer med stråling med kortere bølgelengde, blir oppløsningen bedre enn ved kontaktmetoden, ned til 0,1 μm.

Mikroradiografi anvendes for strukturundersøkelser til påvisning av mikrodefekter (brudd, porer, sveise- og loddefeil, forurensninger av lettere eller tyngre stoffer osv.) i metaller, keramiske stoffer, mineraler o.l. og for undersøkelser av massefordelinger og massekjemisk analyse innen biologi og medisin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.