mikroradiografi

Mikroradiografi er en metode for å frembringe forstørrede røntgenbilder på fotografisk film. Mikroradiografi anvendes for strukturundersøkelser til påvisning av mikrodefekter (brudd, porer, sveise- og loddefeil, forurensninger av lettere eller tyngre stoffer osv.) i metaller, keramiske stoffer, mineraler og lignende, og for undersøkelser av massefordelinger og massekjemisk analyse innen biologi og medisin.

Faktaboks

uttale:
mˈikroradiografi

Utførelse

Ved kontaktmetoden anbringes et preparat i passende tykkelse i nær kontakt med en finkornet film som eksponeres med røntgenstråler. Etter fremkalling forstørres bildet med vanlige fotografiske metoder. Oppløsningen vil være bestemt ved bølgelengden for det lys som benyttes ved forstørrelsen.

Ved projeksjonsmetoden brukes en meget liten (punktformet) kilde for røntgenstråling, og objektet blir avtegnet som et skarpt, forstørret skyggebilde på en film i passende avstand bak dette. Også dette bildet forstørres videre med vanlige fotografiske metoder, men siden den første forstørrelsen fremkommer med stråling med kortere bølgelengde, blir oppløsningen bedre enn ved kontaktmetoden, ned til 0,1 mikrometer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg