mikrokreditt

Ved hjelp av mikrokreditt kan kvinner i fattige land som i Uganda bli franchisetakere i det sosialt rettede selskapet Living Goods, som distribuerer medisiner og helsetjenester til dem som ellers har dårlig tilgang på slik.
Av /Living Goods.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Mikrokreditt er et utlånssystem bestående av små lån til fattige kunder som ikke får hjelp gjennom det vanlige banksystemet fordi de mangler sikkerhet eller stabil inntekt.

Lånesystemet som har som sin fremste målsetning å «fremme utvikling nedenfra», er særlig rettet mot kvinner i utviklingsland. Lånene finansierer som oftest lokal næringsvirksomhet eller bedring av boforhold og gis gjerne med pant i personlige eiendeler eller som gruppelån.

Løpetid og rente

Å få tilgang til mikrokreditt skal være enkelt. Her fra en utlånsstasjon i Togo.

Av /FN.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Lånene har kort løpetid for å sikre høy tilbakebetalingsgrad, normalt et halvt til ett år, og forholdsvis høy rente, vanligvis mellom 15 og 40 prosent. Det høye rentenivået har sammenheng med at kostnadene i en mikrobank ofte er på om lag 25 prosent av utlånskapitalen, mot 0,5–1,0 prosent i en norsk bank.

Omfang og historikk

Muhammad Yunus blir av mange sett på som mikrokredittens far, og vant Nobels fredspris i 2006 for sitt arbeid for å løfte mennesker ut av fattigdom ved hjelp av små lån.

Mikrokreditt har i de senere år hatt en betydelig vekst, da dette i mange tilfeller har vist seg å være en effektiv form for fattigdomsreduksjon. Samtidig er systemet blant mange omstridt, ikke minst på grunn av det høye rentenivået. Mikrokreditt i dagens form startet i Bangladesh i 1970-årene, men er senere blitt kopiert i en rekke land, også i Norge. Systemet er blitt en betydelig faktor i det internasjonale arbeidet for fattige.

I 2006 ble stifteren av dette særegne banksystemet i Bangladesh, økonomen Mohammad Yunus, sammen med Grameen Bank, tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid med mikrokredittvirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg