midlere breddegrader

Jorda med midlere bredegrader markert med blått.
Midlere breddegrader
Av .

Artikkelstart

Midlere breddegrader er de delene av Jorda som ligger midt mellom ekvator og polene. På den nordlige halvkule regnes området fra 30 til 60 grader nordlig breddegrad som midlere breddegrader. Tilsvarende kalles området fra 30 til 60 grader sørlig breddegrad også for midlere breddegrader.

Faktaboks

Etymologi

Midlere betyr mellomstort eller gjennomsnittlig, her området mellom høye og lave breddegrader

Også kjent som

midlere bredder

Midlere breddegrader strekker seg etter denne definisjonen fra Nord-Afrika til litt nord for Oslo. Resten av Norge ligger ifølge denne definisjonen på det som kalles høye breddegrader. Størstedelen av Europa og USA ligger på midlere breddergrader.

Vær og klima på midlere breddegrader

Midlere breddegrader kan by på svært forskjellig klima. Ved omkring 30 grader bredde finnes store ørkenområder, som Sahara og Atacama, med svært lite skyer og nedbør. Etter hvert som man beveger seg nærmere polene kommer man inn i et temperert klima som er preget av variasjon i været og markerte årstider.

Vestavindsbeltene dekker områdene mellom ca 35-40 og 65-70 grader nordlig og sørlig breddegrad. Særlig avgrensningen mot høyere breddegrader og polarstrøkene varierer, avhengig av polarfronten som bukter seg rundt Jorden. Langs polarfronten finnes vandrende lavtrykk, som gir mye av nedbøren vi er vant til i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg