Metallisk glass er en betegnelse på den glassaktige tilstand metaller og legeringer kan oppnå ved for eksempel såkalt superkjøling.

Et metallisk glass kan betraktes som et fast stoff med en frosset væskestruktur, hvilket betyr at atomene er pakket tettere sammen og på en mer tilfeldig måte enn i en krystallinsk struktur.

Tidlig oppdagede metalliske glass, som legeringer av gull (Au) og silisium (Si), krevde en ekstremt rask kjølingsrate på 100 000 grader per sekund eller raskere. Legeringer oppdaget på 1990-tallet, basert på zirkonium (Zr) og palladium (Pa), etablerer en metallisk glass-fase ved en langt lavere kjølingsrate på rundt 1 grad per sekund. Dess mer typiske metaller det dreier seg om, dess større må kjølehastigheten være.

Såkalt splat-bråkjøling (et slags luftgeværprinsipp) og rullebåndbråkjøling hører til de teknikkene som gir de høyeste kjølehastighetene. 

Metalliske glass har større mekanisk styrke enn krystallinske glass. De har stabile elektriske egenskaper og er meget motstandsdyktige mot kjemisk påvirkning, for eksempel korrosjon. Metalliske glass har høy og nesten temperaturuavhengig elektrisk resistivitet og er derfor mye brukt som motstander i elektriske kretser.

De elektriske egenskapene påvirkes lite av ytre stråling slik at materialet kan anvendes i fisjonsteknologien og i eksperimenter med fusjon. Man arbeider blant annet med å utnytte superledende metalliske glass i ekstremt sterke elektromagneter til bruk i fusjonsreaktorer.

Metalliske glass viser interessante magnetiske egenskaper, spesielt har de ferromagnetiske egenskapene blitt undersøkt de siste årene. Det jobbes blant annet med å utvikle mer effektive transformatorer ved å benytte metallisk glass i transformatorkjernene.

Metallisk glass ble første gang fremstilt i 1960. Dette glasset besto av cirka 80 prosent gull (Au) og 20 prosent silisium (Si). Det første superledende metalliske glass ble laget i 1975. Det inneholdt 80 prosent lantan (La) og 20 prosent gull (Au). Den høyeste temperatur som er oppnådd for superledende metallisk glass er rundt 9 K (–264 °C).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.