Metagenom er den samling av gener og DNA som befinner seg i en miljøprøve, med utgangspunkt i de ulike organismene som finnes der. Metagenomet står i motsetning til et genom som kun er DNA-et til en bestemt organisme. Hvis man tar en prøve fra et bestemt miljø, for eksempel fra havet, jorda eller tarmsystemet til mennesket, og kartlegger alt arvematerialet (DNA-et) i den prøven, kaller man dette arvematerialet et metagenom.

Hoveddelen av arvematerialet man finner i slike miljøprøver er mikroorganismer som bakterier og virus av mange ulike slag. I tillegg vil man finne noen høyere organismer, som for eksempel alger i havprøver og rundormer i jordprøver.

En teskje jord kan inneholde genomer (DNA) fra følgende antall arter fra ulike grupper av organismer (omtrentlige nummer):

Til sammen utgjør alle genomene fra disse organismene et metagenom fra en jordprøve. Mengden DNA i en teskje med jord har en lengde som omtrent tilsvarer en omgang rundt jorda.

Studiet av arvematerialet (DNA) isolert fra miljøprøver kalles metagenomikk. Kunnskap om metagenomer har mange ulike bruksområder:

  • Forstå menneskets naturlige bakterieflora. Mennesker og mange andre dyr har mange bakterier på og i kroppen som er viktige for oss, for eksempel mikrobiomet i tarmen.
  • Studere hvilke bakterier som finnes i syke mennesker sammenlignet med friske mennesker, og dermed forstå sykdom bedre.
  • Finne nye gener og geners funksjoner for å utvikle bioteknologiske produkter som medisiner, farmasøytiske produkter eller industriprodukter som kan brukes til å rydde opp forurensing i naturen (bioremediering). Bakterier og andre mikroorganismer har mange viktige funksjoner i naturen og disse egenskapene brukes i bioteknologisk forskning. Vi kan kartlegge disse funksjonene ved å undersøke arvematerialet som finnes i miljøprøver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.