metagenom

(A) Innhenting av prøver fra miljø. (B) Filtrering av prøver. (C)Åpning av cellene og DNA-uthenting. (D)kloning og klargjøring til DNA-sekvensering. (E) DNA-sekvensering. (F) Databehandling av DNA-sekvenser.
Av /PLOS.
Lisens: CC BY 2.0

Metagenom er den samling av gener og DNA som befinner seg i en miljøprøve, med utgangspunkt i de ulike organismene som finnes der. Metagenomet står i motsetning til et genom som kun er DNA-et til en bestemt organisme. Hvis man tar en prøve fra et bestemt miljø, for eksempel fra havet, jorda eller tarmsystemet til mennesket, og kartlegger alt arvematerialet (DNA-et) i den prøven, kaller man dette arvematerialet et metagenom.

Faktaboks

etymologi:

av gresk meta- 'mellom', 'etter', 'over'

Hoveddelen av arvematerialet man finner i slike miljøprøver er mikroorganismer som bakterier og virus av mange ulike slag. I tillegg vil man finne noen høyere organismer, som for eksempel alger i havprøver og rundormer i jordprøver.

Eksempel på et metagenom

En teskje jord kan inneholde genomer (DNA) fra følgende antall arter fra ulike grupper av organismer (omtrentlige nummer):

Til sammen utgjør alle genomene fra disse organismene et metagenom fra en jordprøve. Mengden DNA i en teskje med jord har en lengde som omtrent tilsvarer en omgang rundt jorda.

Bruk av metagenom

Studiet av arvematerialet (DNA) isolert fra miljøprøver kalles metagenomikk. Kunnskap om metagenomer har mange ulike bruksområder:

  • Forstå menneskets naturlige bakterieflora. Mennesker og mange andre dyr har et stort antall ulike bakterier på kroppen. Disse bakteriene har viktige funksjoner og er nyttige, som for eksempel mikrobiomet i tarmen.
  • Studere hvilke bakterier som finnes i syke mennesker sammenlignet med friske mennesker, og dermed forstå sykdom bedre.
  • Finne nye gener og geners funksjoner for å utvikle bioteknologiske produkter. Eksempler er medisiner (for eksempel antibiotika) eller industriprodukter som kan brukes til å rydde opp forurensing i naturen (bioremediering), eller å bryte ned biodrivstoff. Bakterier og andre mikroorganismer har mange viktige funksjoner i naturen og disse egenskapene brukes i bioteknologisk forskning. Vi kan kartlegge disse funksjonene ved å undersøke arvematerialet som finnes i miljøprøver.
  • Oppdage fremmede arter på et tidlig stadium. Ved å ta prøver fra bestemte miljøer i havet og kartlegge DNA-et i de prøvene, kan man oppdage om det er i ferd med å etablere seg fremmede arter som man ikke ønsker å ha der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg