Messe er en utstilling av varer eller tjenester der utstillere er til stede, gjerne for å motta bestillinger. I første rekke beregnet på engroshandel, men det finnes også rene forbrukermesser.

Faktaboks

Det holdes så vel faste årlige som mer tilfeldige messer, generelle messer, som omfattende alle vareslag eller spesielle, som for eksempel tekstilmesser og maskinmesser.

I Norge er det en rekke permanente messehaller. Se for øvrig stiftelsen Norges varemesse.

Historikk

I middelalderen ble handelsstevner holdt i tilslutning til de kirkelige festene. Det er fra den kristelige messen navnet stammer fra.

I hele tidsrommet fra omtrent år 1000 til midten av 1800-tallet hadde messene en sentral plass i den internasjonale vareomsetningen.

I industrialismens første tid tapte de sin betydning, men på 1900-tallet er de på ny blitt et viktig ledd i distribusjonen på grunn av den store tilgangen på nye vareslag og den raske vekslingen i vareutforming, materialanvendelse og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg