Eksempler på merkater produsert av Merkatbyrået. Fra venstre: turistreklame fra Midnattssolens land, reklame for Riksmålsforbundet og oppmerksomhet rundt Larviks byjubileum. Merkater var gjerne noe større enn vanlige brevmerker og ofte uten tagger. Disse merkene er 5 cm høye.

Merkat er et lite merke med tekst eller illustrasjon av reklame- eller propagandamessig art.

Faktaboks

Uttale
merkˈat
Etymologi
fra dansk, av merke og plakat og/eller oblat

Opprinnelig var dette en «miniplakat» for å kunne utnytte gratis reklameplass. Med lim på baksiden kunne merket klebes på vinduer, biler, kofferter, brevark og andre steder, samt benyttes som brevmerke på konvolutter eller andre postsendinger, se brevmerker.

De første merkatene kom i Danmark i 1931, og merkat ble snart et eget beskyttet varemerke. I Norge nevnes merkater første gang i 1937 da Det norske totalavholdsselskaps ungdomsforbund meddelte at det skulle sendes ut flyveblad, plakater og merkater til å sette på postforsendelser. Det var imidlertid først på 1950-tallet at merkater fikk stort gjennomslag i Norge. I 1959 vakte det stor oppmerksomhet da Redd barna annonserte med merkater med portrett av kongefamilien.

Merkat er i sitt formål en miniplakat, men i sitt format og beskaffenhet mer lik en oblat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg