Menneskeaper er en pattedyrfamilie i ordenen primater. Den omfatter tre slekter med til sammen fire arter:

  1. sjimpanse, Pan troglodytes,
  2. dvergsjimpanse, Pan paniscus,
  3. orangutang, Pongo pygmaeus og
  4. gorilla, Gorilla gorilla.

Menneskeaper lever i regnskoger, men også i løvfellende skog og savanne. Forekommer i Sentral-Afrika, bortsett fra orangutang som bare forekommer i Sør-Asia.

Menneskeapene er den familie som står menneskefamilien nærmest. De er utpreget klatrende dyr, som ofte svinger seg fra gren til gren. På bakken beveger de seg som regel halvveis oppreist. Enten støtter de seg på jorden med hendene, eller de balanserer med hendene i luften.

Menneskeapene har kort hals og mangler hale. Kroppen er stor, og brystkassen er tønneformet. Armene er svært lange, betydelig lengre enn de korte, krumme bena. Hendene og føttene er utviklet som griperedskaper. Hårkledningen er ikke særlig tett, og ansiktet, håndflaten og fotsålen er hårløse. Øyebrynsbuene er store, særlig hos eldre hanner, hvor også benkammene langs kraniets midtlinje kan bli store. Kraniets pannehuler er bare utviklet hos de afrikanske artene.

Menneskeapene har 32 tenner (som hos mennesker og dyreaper). De ligner mennesketennene, unntatt hjørnetanna, som er veldig stor og spiss. Kinntannrekker på hver side av kjeven er rette og parallelle – ikke bueformede som hos mennesker. Hjernen er vel utviklet og ligner menneskehjernen, men er betydelig mindre (hos sjimpanse gjennomsnittlig 400, hos gorilla 500, og hos mennesket 1400 cm3).

Drektigheten hos de tre store artene varer ca. åtte måneder, og ved fødselen er ungenes hjerne bare ubetydelig mindre enn menneskebarnets. Den avgjørende forskjellen i størrelse oppstår under det første leveåret: hos menneskebarnet nesten tredobles hjernevolumet, hos apeungen øker det med bare ca. 25 %. Menneskeapene blir kjønnsmodne ved ca. 9–12-årsalderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. mai skrev Odd Eivind Torp

Er ikke sjimpansen nærmere i slekt med menneskene enn den er med gorillaer og orangutanger? Jeg trodde også at gorillaen er nærmere i slekt med menneskene (og sjimpansene) enn med orangutangene.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.