Mellomland, eller mellomlandet, er området som ligger mellom tradisjonell bybebyggelse og landsbygda, et utflytende utbygd område preget av frittliggende industri- og kontorbygg, servicebedrifter og lagerhaller, kjøpesentre og bensinstasjoner, veier og parkeringsarealer. Mellomlandet preges av enkle, monofunksjonelle bygg plassert på tomter med god ekspansjonsmulighet, med få styrende retningslinjer for utbygging fra offentlig planmyndighet.

Mellomlandet oppsto særlig i USA fra 1950-årene for transportkrevende og ekspansiv virksomhet som det ikke var plass til inne i den ordinære velregulerte bystrukturen, og har senere oppstått også i utkanten av norske byer. Mellomlandet karakteriseres av store billige tomter, fleksibilitet i utbyggingsformål og bygningsstruktur, praktisk tilgang til veinettet og betydelige parkeringsarealer. Det er vanligvis ingen senterstruktur, offentlige rom eller felles rekreasjonsarealer, og med begrenset tilknytning til offentlig transportmidler.

Utbyggingen i mellomlandet er i liten grad knyttet til en stedegen byggeskikk eller overordnede estetiske normer. Stor fleksibilitet og midlertidighet, enkel behandling av byggesaker, friksjonsløs tilknytning til nettbaserte tjenester og svak kontroll med arealbruk er kjennetegn for slike områder som har fått stor økonomisk betydning og som stadig synes å ha den amerikanske præriebyens grenseløse frihet som forbilde.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Peter Butenschøn, Mellomlandet – landskap i fart. I ’Landskapet vi lever i’, Norsk arkitekturforlag 1999.
  • Sverre Flack, Mellomlandet. I ‘Plan’, 6/2008.
  • Peter G. Rowe, Making a Middle Landscape. MIT Press 1991.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg