Melkestave fra Rissa i Trøndelag
Melkestave fra Rissa i Trøndelag

En melkestave er et lagget kar til å melke i. Den ene staven er forlenget til håndtak. Det er brukt mange forskjellige benevnelser på dette karet som ask, kakk, kolle, kølle, stava og staup med flere. Langt ut på 1900-tallet ble staver også brukt til å gi kalver drikke.

Historikk

Melking.
En kvinne som melker i en melkestave. Illustrasjon i en engelsk dyrebok (bestiarium) fra 1200-tallet.
Melking.
Av .

Melkestava har hatt en stor utbredelse både i tid og rom. I en engelsk dyrebok (bestiarium) fra 1200-tallet kan man se en kvinne som melker en ku med en stave i den ene hånden. Biskop J. E. Gunnerus publiserte i 1774 en avhandling om bruken av melken i Norge. Han skriver her at det i Trøndelag ble melket i staver. Det stemmer også med det som var praksis i senere tid; det var i Trøndelag og på Østlandet man melket i staver. I storparten av landet for øvrig ble det melket i bøtter, men også her kunne man noen steder gi kalvene drikke av en stave.

Fra stavene ble melka helt over i større kar for å bæres inn. Økende melkemengder og bøtter av metall gjorde at det etter hvert ble slutt med å melke i staver.

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Fôr, fe og melkestell i eldre tid. Arbeidsmåter og redskaper i Steinkjer-regionen. Steinkjer 1985.
  • Lars Reinton: Til seters. Norsk seterbruk og seterstell. Oslo 1969.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg