Melkesopp er en gjærsopp som ligner mye på mugg. Melkesoppen lager et tynt fløyelsaktig mugglag når den vokser på melkeprodukter. Det latinske navnet er Geotrichum candidum. Den er også kjent som Oïdium lactis i eldre litteratur.

Melkesopp vokser raskt i riktig miljø, det vil si temperatur over 14 grader C. Under 14 grader er det ingen vekst. Det er heller ingen vekst ved pH under 4,6. I tillegg til temperatur kan salt benyttes for å begrense veksten.

Melkesopp er mye brukt for å modne oster, samt å avgrense veksten av både hvitmugg (Penicillium candidum) og rødkitt (Brevibacterium linens).

Melkesopp gir en mild og litt gjæraktig smak. Overdreven melkesoppvekst kan gi flytende ost rett under skorpen, samt at selve skorpen blir rynkete.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.