Melkesopp er en gjærsopp som ligner mye på mugg. Melkesoppen lager et tynt fløyelsaktig mugglag når den vokser på melkeprodukter. Det latinske navnet er Geotrichum candidum. Den er også kjent som Oïdium lactis i eldre litteratur.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Geotrichum candidum

Melkesopp vokser raskt i riktig miljø, det vil si temperatur over 14 °C. Under 14 grader er det ingen vekst. Det er heller ingen vekst ved pH under 4,6. I tillegg til temperatur kan salt benyttes for å begrense veksten.

Melkesopp er mye brukt for å modne oster, samt å avgrense veksten av både hvitmugg (Penicillium candidum) og rødkitt (Brevibacterium linens).

Melkesopp gir en mild og litt gjæraktig smak. Overdreven melkesoppvekst kan gi flytende ost rett under skorpen, samt at selve skorpen blir rynkete.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

melkesopp
Geotrichum candidum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg