Geotrichum candidum (også kjent som Oïdium lactis i eldre litteratur) er en gjærsopp som ligner mye på mugg. Melksoppen lager et tynt fløyelsaktig mugglag når den vokser på melkeprodukter. 

Melkesopp vokser raskt i riktig miljø, dvs. temperatur over 14 grader C. Under 14 grader C er det ingen vekst. Det er heller ingen vekst ved pH under 4,6. I tillegg til temperatur kan salt benyttes for å begrense veksten.

Den er mye brukt for å modne oster, samt å avgrense veksten av både hvitmugg (Penicillium candidum) og rødkitt (Brevibacterium linens). 

Overdreven melkesoppvekst kan gi flytende ost rett under skorpen, samt at selve skorpen blir rynkete som overflaten på en menneskehjerne.

Melkesopp gir en mild og litt gjæraktig smak. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.