melkerampe

Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Melkerampe er en liten plattform i lasteplanhøyde, gjerne med trapp. Den kan være omgitt av vegger på tre sider og ha tak, og var plassert tett inntil en kjørbar vei. Formålet med rampen var å oppbevare melkespann som ventet på å bli lempet over på en lastebil, som så skulle frakte melken videre til et meieri.

Melkerampene ble reist i 1940-, 1950- og 1960-årene som en følge av at bøndene selv fikk hånd om omsetningen og videreforedlingen av melken, som en del av landbrukssamvirket. De ble etterhvert også brukt til lemping av kraftfôrsekker. I 1971 ble direkte le­vering av melk til tankbil introdusert, og mel­kerampens tid var forbi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Jan Kjetil Andersen

Her står det at melkerampens tid var forbi fra 1971, men jeg mener å huske at det ble brukt melketramper med melkespann flere steder i landet iallfall fram til 1976. Det kunne være interessant å vite når slik leveranse ble endelig avskaffet i Norge.

svarte Per Rygh

Dette vet jeg dessverre ikke.
Teksten som artikkelen er bygget på, stammer fra Arne Gunnarsjaas Arkitekturleksikon. Han er nå død og kan ikke konsulteres.....
Kanskje kan Stein A. Sæther (se litteraturlisten) vite mer om riktig årstall.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg