Melatonin er et legemiddel som brukes for å bedre søvnkvaliteten og for regulering av døgnrytmen, som ved jetlag og skiftarbeid. Det selges reseptfritt i doser på under ett milligram.

Les også om hormonet melatonin som kroppen lager selv.

Virkningsmekanisme

Melatonin er et kroppseget (endogent) hormon som regulerer døgnrytmen hos mennesker og dyr. Hormonet produseres i epifysen i mellomhjernen og i netthinnen i øyet. Utskillelsen av melatonin hemmes av dagslys og er derfor høyest om natten når det er mørkt.

Melatonin virker ved å stimulere melatoninreseptorene MT1 og MT2. Disse reseptorene finnes flere steder i kroppen; blant annet i hjernen i et område kalt nucleus suprachiasmaticus (SCN) som ligger over synsnervekrysningen, i hypofysen og i blodårene. SCN er en samling av nerveceller i hypothalamus som regulerer søvnsyklusen. Stimulering av MT1-reseptorer hemmer aktiviteten i SCN og utskillelsen av hormonet prolaktin fra hypofysen. Dette fremskynder innsovningsfasen og gjør oss søvnige. Stimulering av MT2-reseptorerer stimulerer faseskifte av døgnrytmen i SCN og utvider blodårene. Utvidelse av blodårene øker søvnbehovet ved å senke kroppstemperaturen.

Bruk

Melatonin brukes til kortvarig regulering av døgnrytmen, som ved jetlag og skiftarbeid hos personer med søvnvansker og/eller dårlig søvnkvalitet. Det er også godkjent til bruk ved søvnforstyrrelser hos barn eldre enn to år med autisme og Smith-Magenis syndrom (en sjelden arvelig sykdom som gir lett utviklingshemming).

Melatonin var tidligere et reseptbelagt legemiddel, men 1. januar 2020 bestemte Statens legemiddelverk at produkter med døgndose på opptil ett milligram melatonin kan selges reseptfritt som kosttilskudd.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved bruk av melatonin er tretthet (sedasjon), svimmelhet, forvirring, kvalme og hodepine.

Forsiktighetsregler

Melatonin kan innvirke på personers evne til å kjøre bil og bruke maskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg