Meitnerium er et radioaktivt grunnstoff som ikke finnes i naturen, men som har blitt fremstilt ved kjernereaksjoner. Det har atomnummer 109 og kjemisk symbol Mt.

Meitnerium har navn etter den østerrikske fysikeren Lise Meitner.

29. august 1982 ble grunnstoff nr. 109 laget og identifisert for første gang ved å bestråle vismut-isotopen 209Bi med 58Fe-ioner. Gjennom GSIs lineære akselerator oppstod nok kinetisk energi til at jern-ionene smeltet sammen med vismut-atomene etter kjernereaksjonen:

209Bi + 58Fe → 266Mt + n

Det nye atomet rekylerer ut av et tynt Bi-folie, skilles fra andre reaksjonsprodukter gjennom et hastighets-filter, og innplanteres i en detektor. Detektoren gir signal for tid og energi når atomet sender ut en alfapartikkel og nytt signal for påfølgende tid og energi til en ny alfa fra datternukliden. Dermed kartlegges både datter- og datterdatternukliden, noe som fastsetter mor-nuklidens atomnummer og desintegrasjonsegenskaper.

Peter Armbruster og Gottfried Münzenberg ledet forskergruppen i tungione-laboratoriet ved Darmstadt (GSI) som fikk æren for å ha laget dette ene atomet etter ti dagers bestråling. I 1988 gjentok de eksperimentet og påviste to atomer med atomnummer 109. En mer omfattende undersøkelse ble gjort av Darmstadt-gruppen i 1997, der 12 atomer ble registrert etter bestråling med noe varierende kinetisk energi av jernionene («1 n-kanalens eksitasjonsfunksjon»). Gruppen ble anerkjent som oppdager av grunnstoff 109 og foreslo navnet meitnerium, som ble godkjent av den internasjonale union for ren og anvendt kjemi, IUPAC, i 1997.

Det er observert meitnerium-isotoper med massetall fra 265 til 279. De lette isotopene er kortlivete med halveringstid i millisekund-området, mens de tyngre har målte halveringstider i minutt-området, og for den lengstlevende, 278Mt, er T½ = 30 min.

Det er påvist 2 isomere, 266mMt og 268mMt, med levetid i millisekund-området. Det synes ikke å være spontanfisjon av disse nuklidene, men for de hvor desintegrasjonen er observert, er det utsendelse av alfa-partikler.

Meitnerium antas å tilhøre gruppe 9 og være homolog av Co, Rh og Ir. Disse grunnstoffene kan ha oksidasjonstrinn +III, +IV og +VI, og det høyeste trinnet blir mere stabilt mot tyngre massetall, slik at meitnerium vil danne et mere stabilt MtF6 enn tilsvarende heksafluorider av de andre. Siden iridium er det kjemisk minst reaktive metallet, vil det antas at meitnerium er enda mindre reaktivt. Hittil er ingen kjemisk reaksjon blitt utført.

Kjemisk symbol Mt
Atomnummer 109
Relativ atommasse 278,15481
Smeltepunkt -
Kokepunkt -
Densitet -
Oksidasjonstall (+III, +IV, +VI)
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f146d77s2

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.