medley

Kvinnenes 200 m medley under OL i London 2012. Ryggsvømming er andre etappe under individuell medley og første etappe under lagmedley.

Artikkelstart

Medley er en av konkurranseformene i svømming hvor alle fire svømmestiler gjennomføres i en og samme konkurranse. Hver svømmestil svømmes like langt og det konkurreres både individuelt og som stafett.

Faktaboks

Uttale
mˈedli
Etymologi
engelsk ‘blanding’

Individuell medley

Det konkurreres i 100, 200 og 400-meter individuell medley hvor rekkefølgen på svømmestilene er butterfly, rygg-, bryst- og frisvømming. Frisvømming innebærer en annen svømmestil enn de andre tre og i praksis svømmes det her krål. 200-meter medley ble avholdt i OL for første gang i 1968 under OL i Mexico by, men det var ikke før fra 1984 under OL i Los Angeles at det ble en fast olympisk øvelse. 400-meter medley har vært en fast olympisk øvelse siden 1964 under OL i Tokyo. 100-meter medley er ikke en olympisk øvelse og svømmes kun i kortbanebasseng, i motsetning til de andre øvelsene som svømmes i både kort- og langbane.

Lagmedley

Under lagmedley svømmer fire utøvere hver sin etappe og svømmestil. I motsetning til individuell medley er ryggsvømming den første stilarten, siden starten her foregår nede i vannet og resten av svømmestilene har start på land. Lagmedley svømmes som rygg-, brystsvømming, butterfly og frisvømming (krål). 4 x 100 meter medley har vært en olympisk øvelse siden 1960 under OL i Roma. Det konkurreres også i 4 x 50 metrer medley, men dette er ikke en olympisk øvelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg