Medley
Kvinnenes 200 m medley under OL i London 2012. Ryggsvømming er andre etappe under individuell medley og første etappe under lagmedley.

Medley er en av konkurranseformene i svømming hvor alle fire svømmestiler gjennomføres i en og samme konkurranse. Hver svømmestil svømmes like langt og det konkurreres både individuelt og som stafett.

Faktaboks

Uttale
mˈedli
Etymologi
engelsk ‘blanding’

Individuell medley

Det konkurreres i 100, 200 og 400-meter individuell medley hvor rekkefølgen på svømmestilene er butterfly, rygg-, bryst- og frisvømming. Frisvømming innebærer en annen svømmestil enn de andre tre og i praksis svømmes det her krål. 200-meter medley ble avholdt i OL for første gang i 1968 under OL i Mexico by, men det var ikke før fra 1984 under OL i Los Angeles at det ble en fast olympisk øvelse. 400-meter medley har vært en fast olympisk øvelse siden 1964 under OL i Tokyo. 100-meter medley er ikke en olympisk øvelse og svømmes kun i kortbanebasseng, i motsetning til de andre øvelsene som svømmes i både kort- og langbane.

Lagmedley

Under lagmedley svømmer fire utøvere hver sin etappe og svømmestil. I motsetning til individuell medley er ryggsvømming den første stilarten, siden starten her foregår nede i vannet og resten av svømmestilene har start på land. Lagmedley svømmes som rygg-, brystsvømming, butterfly og frisvømming (krål). 4 x 100 meter medley har vært en olympisk øvelse siden 1960 under OL i Roma. Det konkurreres også i 4 x 50 metrer medley, men dette er ikke en olympisk øvelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg