Dracunculiasis. Rundormen som forårsaker denne sykdommen kan bli inntil én meter lang og lever i kroppens bindevev, særlig på bena. Når den er kjønnsmoden, finner den veien gjennom huden og legger myriader av larver når bena kommer i vann. Ormen kan trekkes langsomt ut og vikles rundt en pinne, og denne smertefulle prosessen kan ta flere uker.
CDC/ The Carter Center..

Medinaorm er en art av rundormer (Nematoda) i familien Dracunculidae, som er beslektet med filarier. Den forårsaker sykdommen dracunculiasis. De voksne hunnene kan bli en meter lange, men bare noen millimeter i tverrsnitt.

Faktaboks

Også kjent som
guineaorm
Vitenskapelig navn
Dracunculus medinensis
Beskrevet av
Linnaeus, 1758

De lever rett under huden hos mennesker, og kan forårsake kløe og utflod. Når verten kommer i kontakt med vann, stikker bakenden av ormen ut og avgir store mengder med egg. Eggene kan ikke infisere mennesker direkte, men blir spist av små krepsdyr. Mennesker blir infisert ved å drikke vann med krepsdyrene. For å bli kvitt parasitten er det vanlig å presse den ut fra huden og snurre den opp på en pinne.

Arten har sin utbredelse i Afrika, Sør-Amerika og Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pechenik, J. A. 2010. Biology of the invertebrates. 6th Edition. 606 sider. MacGraw-Hill, International Edition.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dracunculus medinensis
Artsdatabanken-ID
146158
GBIF-ID
7032861

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg