Mediestrukturen i hovedstadsområdet, som forble kontrollert av regjeringen, har endret seg lite under krigen, ut over at bruken av internett og sosiale medier har økt, og fjernsyn har tatt over mer av mediebildet på bekostning av trykte medier, særlig aviser. De tidligere dominerende dagsaviser, de statskontrollerte al-Thawra, Tishrin og al-Baath har fortsatt å utkomme. To private dagsaviser utkommer også: al-Watan og Baladna. Den engelskspråklige The Syria Times utkom til 2008; fra 2012 på internett.
Radio og fjernsyn i Syria domineres av statlige kanaler. Syrian TV er den statlige fjernsynskanalen, mens Sama TV er en privat kanal som støtter regjeringen. Orient News er opposisjonell og sender fra Dubai. Radio Damascus er det største statlige radionettverket. Private radiostasjoner kan få lisens for å sende underholdning, men kan ikke produsere nyheter eller politisk innhold. Den første private radiostasjonen var al-Madina FM, som startet i 2005.
I områder som ble overtatt av ulike opprørsgrupper vokste det fram nye medietilbud. Det var i mindre grad trykte medier; mest digitale, som enten ble produsert og distribuert lokalt, eller fra miljøer i eksil – og i noen grad lokale radiostasjoner. Tilbudet inkluderte ikke minst nyheter distribuert via internett og sosiale mediekanaler, samt satellitt-tv fra utlandet. Blant medieaktørene var Den islamske stat (IS), som både fra Syria (særlig gruppens selverklærte hovedstad Raqqa) og utlandet sto bak en profesjonell og strategisk bruk av informasjon, herunder for å rekruttere fremmedkrigere.
I de kurdiske områdene er det etablert medier (aviser, radio og fjernsyn, samt internettbaserte tilbud) tilknyttet de regionale myndighetene og militsgruppene, men det er også private tilbud.
Digitale medier har fått stadig større utbredelse. Det er anslått at rundt en tredel av innbyggerne har tilgang til internett. Som i andre land der opprør brøt ut under Den arabiske våren ble sosiale mediekanaler som Facebook, Twitter og YouTube brukt i en mediekrig. Blant annet la opprørsgrupper ut filmklipp som viste overgrep mot sivile. Kommunikasjonskanalen Skype, så vel som satellittelefon, ble brukt for kontakt opprørsgrupper imellom. De mest brukte sosiale nettverk er WhatsApp og Facebook.
Den syriske regjeringen etablerte en egen avdeling for å ta del i denne delen av kampen, og bygde opp kapasitet for cyber-krigføring. Hackere har også deltatt, og blant annet angrepet websider til internasjonale nyhetsbyrå for å forvrenge informasjon.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.