medier i Romania

Artikkelstart

Massemediene i Romania preges av at sensasjonsavisene har de største opplagene. Det finnes også flere kvalitetsaviser, men opplagene er beskjedne i forhold til folkemengden. Ved siden av den statseide kringkastingen med flere radio- og TV-kanaler er det flere landsdekkende private TV-kanaler og mange mindre lokale radio- og TV-kanaler.

Presse

Romania har en sterkt regionalisert presse. Det utkommer aviser og tidsskrifter i alle landets regioner, inkludert aviser på minoritetsspråkene ungarsk, tysk, serbisk, ukrainsk, armensk, gresk og jiddisch. Blant de største avisene er tabloidavisen Evenimentul Zilei (Dagens nyheter, grunnlagt 1991) og Adevarărul (Sannheten, grunnlagt 1888).

Under Nicolae Ceauşescu-regimet (1965–1989) var pressen under streng statskontroll. Regimets fall førte til at kontrollsystemet ble opphevet i 1990, og mange av dagens aviser ble etablert etter dette.

Radio og TV

Radioteleviziunea Română er et statseid kringkastingsselskap som ble etablert i 1928. Det driver en fjernsynsstasjon, og flere riksdekkende, så vel som seks regionale og to lokale radiokanaler. Den statlige kringkastingen driver også utenlandssendinger på 14 forskjellige språk. En uavhengig radiostasjon, Radio Nord-Est, ble opprettet i 1992. Fra 1990 er det også blitt etablert flere private fjernsynskanaler, etter at en ny TV-lov ble innført i 1992 for å privatisere den ene av de to daværende statlige TV-kanalene. Det er også rundt 20 lokale TV-stasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg