medier i Peru

Artikkelstart

De viktigste dagsavisene i Peru er El Peruano, grunnlagt 1825 av Simón Bolívar, El Comercio, grunnlagt 1839, og den venstreorienterte avisen La República.

Landet har et stort antall radio- og TV-stasjoner. Peru har i alt 5 667 lokale, regionale og nasjonale radiostasjoner (2019). Den første og eldste radiostasjonen er statlige Radio Nacional del Perú, grunnlagt i 1924. Landet har 12 TV-stasjoner med nasjonal dekning, hvorav fire er statlige. De statlige TV-stasjonene er hovedsakelig er innrettet på utdannelse og kulturstoff.

Pressefrihet

I perioden med militært styre mellom 1968 og 1980 var pressen i Peru under streng myndighetskontroll. Pressen ble nasjonalisert i 1974, men kom igjen på private hender da sivilt styre ble gjeninnført i 1980. Etter Alberto Fujimoris statskupp i 1992 ble pressen igjen underlagt restriksjoner, da en ny grunnlov av 1993 påla journalister å oppgi kildene sine. Den langvarige kampen mellom hæren og geriljaen har ført til at også at landets journalistkorps er blitt rammet. Siden 2000 er vilkårene for pressefrihet gradvis forbedret, men landet har fremdeles strenge presselover som tillater straffeforfølgelse av journalister. Sensitive temaer er korrupsjon, nasjonal sikkerhet og narkotikakriminalitet. På Reportere uten grensers pressefrihetsindeks er Peru rangert som nummer 90 av 180 land (2020).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg