Laos er en autoritær ettpartistat der myndighetene fører streng kontroll (sensur) med mediene. De fleste trykte og elektroniske mediene i landet er statseide, men private aktører har i de senere år etablert publikasjoner som fokuserer på næringsliv, underholdning og andre ikke-politiske emner.

I 2019 hadde Laos ifølge landets egne myndigheter rundt 30 aviser, 75 radiostasjoner og 45 fjernsynsstasjoner.

Det offisielle nyhetsbyrået, Khaosan Pathet Lao (KPL), forsyner landets medier med myndighetsgodkjente nyheter og annen informasjon. På grunn av den strenge sensuren, velger mange medier for det meste å videreformidle bulletiner fra KPL heller enn å produsere egne saker. Manglende åpenhet fra myndighetenes side gjør det også vanskelig å drive undersøkende journalistikk i Laos.

Blant de største avisene er den riksdekkende Pasason (Folket), som er offisielt organ for LPRPs, Vientiane Mai (Nye Vientiane) og Pathet Lao (Nasjonen Laos). Vientiane Times er den største avisa som publiserer på engelsk, og Le Rénovateur er største franskspråklige avis i landet. Også disse er statskontrollerte.

Lao National Radio, den største radiokanalen, er viktigste nyhetskilde for rundt ⅔ av befolkningen.

Av utenlandske nyhetsbyråer har bare det kinesiske Xinhua og det vietnamesiske Vietnam News Agency etablert kontorer i landet. Også disse er underlagt streng sensur. Mange innbyggere i Laos har imidlertid tilgang til utenlandske fjernsynskanaler via satellitt eller kabel, og laotiske myndigheter forsøker ikke å stanse dette. Thailandske kanaler har mange seere, siden lao og thai i høy grad er innbyrdes forståelige.

Internett og sosiale medier

I 2022 var det rundt 3,8 millioner internettbrukere i Laos. Det vil si at rundt halvparten av befolkningen bruker internett, og andelen er økende. Styresmaktene kontrollerer innenlandske internettservere, men blokkerer ikke utenlandske nettsteder. Meta, selskapet som eier Facebook og Instagram, rapporterte i 2022 at Facebook har 3,5 millioner brukere i Laos og at Instagram har over 600 000 brukere. En stor del av internettaktiviteten foregår på mobiltelefoner.

Myndighetene har ikke ressurser til å kontrollere eller sensurere all aktivitet på internett, men slår likevel hardt ned på dissens og kritikk som forsøkes spredt på store portaler som for eksempel Facebook.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg