medier i Angola

Rikskringkasteren Radio Nacional består radiostasjonsnettverket nasjonalisert etter uavhengigheten i 1975. Her fra provinshovedstaden Malanje.

Av /Lírico Alci10, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Artikkelstart

Angola fikk pressefrihet i 1991, etter at pressen hadde blitt nasjonalisert i 1976. Det er få dagsaviser i landet. Viktigst er den statlige Jornal de Angola, som utkommer i Luanda med et opplag på ca. 40 000. Nest størst fra ca. 2015 var den private dagsavisen O País. Fra 1990-tallet oppsto og inngikk en lang rekke ukeaviser. Mange, tross lave opplag (vanligvis 5000–10 000), har hatt stor betydning for medielandskapet og diskusjonene i det offentlige rom.

Landets fjernsynsselskap (TPA) er statlig og har to kanaler. Fra 2007 oppsto den private TV Zimbo. I tillegg til det statlige radioselskapet Rádio Nacional de Angola, som sender i mange kanaler og har sendinger på portugisisk og en rekke forskjellige lokale språk, finnes det flere kommersielle og kirketilknyttede radiostasjoner. Kun den nasjonale radiostasjonen har tillatelse til å sende på riksdekkende frekvenser.

Med unntak av noen få dagsaviser og nærradioer, er alle massemedier i Angola (inkludert de private avisene) under tett politisk kontroll av regjeringspartiet MPLA eller enkeltpersoner nær presidentmakten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg