Med på fiskeplass
To med kan definere en fiskeplass på denne måten. Forutsetningen er at det er mulig å se begge punktene (fjellformasjoner / landmerker) på hver linje.
Med på fiskeplass
Lisens: CC BY SA 3.0
Friseilingsmed
På eldre sjøkart var det vanlig å trykke en rekke friseilingsmed som definerte linjer for å seile på trygg avstand fra en fare. Her eksemplifisert med linjen forbi skjæret Faksen. I nyere kart er slike linjer ikke like vanlig.
Friseilingsmed
Lisens: CC BY SA 3.0

Med er en linje der to faste punkter på land står overett (på linje). En slik linje kan blant annet benyttes for å navigere sikkert forbi farer. Brukt på denne måten kalles det gjerne et friseilingsmed. Benytter man to slike med vil man med en «krysspeiling» relativt nøyaktig kunne bestemme sin posisjon. Metoden har vært brukt i flere hundre år for å fastlegge en fiskeplass. Mange fiskere og loser benytter fortsatt slike med for å finne tilbake til en fiskeplass, og for å seile sikkert i trange farvann.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt mið ‘midtpunkt, skjæringspunkt’

Historikk

Frem til elektroniske navigasjonshjelpemidler ble vanlig på 1960-tallet var med, sammen med fyr og sjømerker, kanskje den viktigste navigasjonsmetoden for fiskere langs kysten. Med har også vært svært viktig for kystnavigatører og loser helt frem til våre dager. Stevner man en slik overettlinje (med) vil man raskt oppdage om man avviker fra planlagt kurs. Punktene som definerer et med kan ofte være en fjellformasjon i det fjerne og et karakteristisk punkt på en nærliggende øy eller holme. Mange fjellformasjoner langs kysten har fått navn ut fra deres betydning for bruk som med for sjøfarende. I eldre sjøkart var det vanlig å trykke de mest brukte medene der disse kunne benyttes for sikker seilas i urent farvann. Hadde man ikke mulighet å benytte to med kunne man ofte kombinere ett med å måle dybden (lodde). Slik fant man sikkert frem til fiskeplassene som lå lengst ut fra kysten. Flere steder langs kysten er det publisert egne bøker og hefter hvor både friseilingsmed og fiskemed er beskrevet. Selv om elektroniske kart og GNSS i dag er den dominerende navigasjonsmetoden, benyttes fortsatt med av erfarne fiskere, navigatører og loser.

Med er også brukt om et mål eller en hensikt i uttrykk som øyemed og mål og med.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjerstad, N., 2020. Navigasjon for maritime studier. Fagbokforlaget.
  • Kjerstad, N. 2018. Fiskeplassar. Illustrert skildring av gamle med utanfor Giske og Nordøyane (2. utg.). Kjerby AS.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg