Matrise er en datatype innen programmering som kan brukes til å definere variable som er tabeller. Det engelske navnet er array. Datatypen array finnes i de fleste høynivå programmeringsspråk.

Alle elementene i en matrise må være av samme type. For eksempel kan alle være heltall eller reelle tall, eller alle kan være tekststrenger. Elementene må ha samme størrelse i antall byte. Matrisen har et antall dimensjoner, og antall elementer i hver dimensjon må defineres.

Matriseelementene lagres fortløpende etter hverandre i arbeidslager. Et element adresseres ved hjelp av indekser. For eksempel kan et element i matrisen A adresseres som A(i,j,k), hvor i, j og k er indekser. Matrisen A har tre dimensjoner, og elementet som plukkes ut, er på plass i i dimensjon 1, j i dimensjon 2 og k i dimensjon 3.

Matriser brukes mye i beregninger. De kan bli svært store, med flere tusen elementer i hver dimensjon. Da er det aktuelt å dele opp matrisen slik at hele matrisen finnes på ytre lager, for eksempel disk, og bare de delene av matrisen som det beregnes på, ligger i arbeidslager. Dette medfører datatransport mellom disk og arbeidslager, og utfordringen er å finne en oppdeling av matrisen for lagring på disk som minimaliserer datatransporten, ut fra hvordan matrisen brukes.

FORTRAN, som er et mye brukt høynivåspråk for store beregninger, tillater matriser i arbeidslager med inntil sju dimensjoner.

Forskjellige programmeringsspråk kan lagre elementene i forskjellig rekkefølge når det gjelder hvordan de indekseres. I FORTRAN er det første indeks som varierer hurtigst, det betyr at elementene som indekseres av første indeks ligger etter hverandre i arbeidslager. I Pascal, for eksempel, er det omvendt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.