matrise (IT)

Artikkelstart

Matrise er en datatype innen programmering som kan brukes til å definere variabler som er tabeller. Det engelske navnet er array. Datatypen array finnes i de fleste høynivå programmeringsspråk.

Faktaboks

Uttale
matrˈise
Etymologi
av fransk, fra latin matrix, ‘livmor’
Også kjent som

array

Oppbygning og lagring av matriser

Alle elementene i en matrise må være av samme type. For eksempel kan alle være heltall eller reelle tall, eller alle kan være tekststrenger. Elementene må ha samme størrelse i antall byte. Matrisen har et antall dimensjoner, og antall elementer i hver dimensjon må defineres.

Matriseelementene lagres fortløpende etter hverandre i arbeidslager. Et element adresseres ved hjelp av indekser. For eksempel kan et element i matrisen A adresseres som A(i,j,k), hvor i, j og k er indekser. Matrisen A har tre dimensjoner, og elementet som plukkes ut, er på plass i i dimensjon 1, j i dimensjon 2 og k i dimensjon 3.

Bruk av matriser

Matriser brukes mye i beregninger. De kan bli svært store, med flere tusen elementer i hver dimensjon. Da er det aktuelt å dele opp matrisen slik at hele matrisen finnes på ytre lager, for eksempel disk, og bare de delene av matrisen som det beregnes på, ligger i arbeidslager. Dette medfører datatransport mellom disk og arbeidslager, og utfordringen er å finne en oppdeling av matrisen for lagring på disk som minimaliserer datatransporten, ut fra hvordan matrisen brukes.

FORTRAN, som er et mye brukt høynivåspråk for store beregninger, tillater matriser i arbeidslager med inntil sju dimensjoner.

Forskjellige programmeringsspråk kan lagre elementene i forskjellig rekkefølge når det gjelder hvordan de indekseres. I FORTRAN er det første indeks som varierer hurtigst, det betyr at elementene som indekseres av første indeks ligger etter hverandre i arbeidslager. I Pascal, for eksempel, er det omvendt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg