Matkarse
Av .

Matkarse er en planteslekt i korsblomstfamilien. Blomstene er små, hvite eller rødlige, skulpene runde eller eggformet, med to frø.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Matkarse er ettårige urter som blir opptil 40 cm høye. Bladene er lysegrønne og flikete.

Matkarse kommer opprinnelig fra Nord-Afrika og Vest-Asia. Den finnes tilfeldig forvillet flere steder i Norge.

Bruk

Urten passer som garnityr på smørbrød
Urten passer som garnityr på smørbrød
matkarse

Matkarse passer bra til supper.

Av .

Matkarse er kulturplanter som var kjent allerede i oldtiden. De har skarp og frisk kryddersmak og brukes i husholdningen som krydder og grønnsakplante. Ulike typer har varierende smak og farge. Matkarse taper smaken både ved oppvarming, tørking og frysing og brukes derfor bare frisk. Urtene passer som garnityr på smørbrød, i eggretter, supper og salater. Frøene har kraftig, pepperliknende smak og kan brukes som peppererstatning.

Matkarse tåler ikke oppbevaring, men den er enkel å dyrke i vinduskarmen og trenger bare noen dager på å spire og være klar til bruk.

Navn

Navnet karse benyttes også for arter i andre slekter i korsblomstfamilien, til dels også for arter i helt andre plantefamilier: brønnkarse, engelskkarse, vinterkarse, blomkarse med flere.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Korsblomstordenen Brassicales
Familie Korsblomstfamilien Brassicaceae
Slekt Matkarseslekta Lepidium

Historie

Innen folkemedisinen har matkarse også blitt brukt mot blant annet gikt, fordøyelsesproblemer og dårlig matlyst. Urten inneholder mye C-vitamin og har blitt brukt til å kurere skjørbuk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

matkarse
Lepidium
Artsdatabanken-ID
101245
GBIF-ID
3051713

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg