Som fellesfag i videregående opplæring har matematikk to alternativer: matematikk P (praktisk rettet) og matematikk T (teoretisk rettet).

Fra og med skoleåret 2009/2010 er fellesfaget i studieforberedende utdanningsprogram delt i to atskilte fag med hver sin læreplan: fellesfaget matematikk på vg1 (1P og 1T) med 140 årstimer og felles programfag matematikk på vg2 (2P og 2T) med 84 årstimer. Både på vg1 og vg2 er det egen standpunktkarakter og eksamen.

Elever som har fellesfaget 1T på vg1, kan velge 140 timer valgfritt programfag i matematikk (R1 eller S1) på vg2. De som velger ett av disse programfagene, tar ikke felles programfag 2T eller 2P på vg2. Disse elevene må velge et ekstra programfag for å erstatte de 84 timene i felles programfag matematikk på vg2. Dette kan være et spesielt programfag på 84 timer utarbeidet for dette formålet eller et ordinært programfag på 140 timer fra ett av de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Når det gjelder valget mellom 1P eller 1T, anbefales det å starte T-matematikken dersom en ønsker å gå videre med R-matematikk på vg2. Matematikk for realfag (R1 + R2) gir grunnlag for å fortsette med realfag og teknologiske studier på universiteter og høyskoler. Matematikk for samfunnsfag (S1 + S2) gir grunnlag for opptak til enkelte realfagsstudier.

På noen studier blir S1 + S2 (samfunnsfaglig matematikk på vg2 og vg3) vurdert som tilsvarende R1 (realfagsmatematikk på vg2). Dette gjelder blant annet ved opptak til masterstudier i økonomisk-administrative fag og i samfunnsøkonomi.

R1 og R2 er den mest krevende og avanserte matematikken. Denne anbefales til alle som vurderer å fortsette med realfag eller teknologisk utdanning etter videregående skole.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg