Masseoppsigelse er når mange arbeidstakere blir sagt opp samtidig. I arbeidsmiljøloven brukes ordet når minst ti arbeidstakere blir sagt opp samtidig eller i løpet av kort tid uten at det er begrunnet i arbeidstakernes egne forhold.

Reglene i arbeidsmiljøloven

Regler om masseoppsigelser står i arbeidsmiljøloven av 17. juni 2005 nr. 62 § 15-2. Paragrafen gjelder der minst 10 arbeidstakere blir sagt opp av samme arbeidsgiver i løpet av en periode på 30 dager, uten at oppsigelsene er begrunnet i arbeidstakernes forhold. Det er strengere regler om informasjon og drøfting ved masseoppsigelser enn det som går fram av hovedregelen om oppsigelse i § 15-1. Det heter i § 15-2 blant annet at en arbeidsgiver som vurderer masseoppsigelser, så tidlig som mulig skal innlede drøftinger med arbeidstakernes tillitsvalgte. Hensikten med slike drøftinger er å komme fram til en avtale for å unngå masseoppsigelser eller redusere antallet som skal sis opp. Arbeidsgiver har også plikt til å gi de tillitsvalgte alle relevante opplysninger. Tredje avsnitt i § 15-2 inneholder en liste over slike opplysninger.

Historikk

Bestemmelsene om masseoppsigelser kom inn i arbeidsmiljøloven som en følge av tilpasning til EU-rettens direktiv 75/129/EØF. Reglene kom da inn i § 56A i den daværende arbeidsmiljøloven av 1977. Paragrafen trådte i kraft 1. januar 1994, samtidig med EØS-avtalen. Så ble reglene endret med direktiv 92/56/EØF, og den endrede versjonen av § 56A trådte i kraft 1. juli 1994. I 1998 ble begge disse direktivene opphevet og erstattet med direktiv 98/59/EF uten at dette innebar noen realitetsendring. Siden norsk rett på området er en gjennomføring av EU-regler, er praksis fra EU-domstolen en relevant kilde for saker om masseoppsigelser i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg