Massekorsbånd er en tidligere benevnelse på større innleveringer av postsendinger av typen korsbåndsendinger.

Navnet er fra 1926 da det ble besluttet å yte rabatt for masseforsendelser av trykksaker. Minstekravet var 500 sendinger fra samme avsender, og sendingene måtte ha samme vekt og format. Fra 1946 måtte leveres 1000 sendinger eller mer for å få rabatt.

Sendingene skulle ikke frankeres med frimerker. I stedet skulle de merkes «massekorsbånd», senere påsatt frankopåtrykk eller postklisje. I prinsippet skulle portoen betales ved innleveringen, men for store oppdrag utviklet det seg snart en praksis med registrering ved innleveringen og fakturering i ettertid.

I 1929 ble ordningen utvidet til også å gjelde vareprøver, og i 1971 småpakker, og fortsatt gjaldt forutsetningen om at det ikke kunne forventes prioritert behandling. Grunnlaget for rabatten var at Posten fikk mer rasjonell drift ved store volum. Senere kom nye, graderte volumrabatter, samt rabatter for tilrettelegging, påføring av sonenummer (for Oslo i 1972) og forhåndssortering.

Ordningen med massekorsbånd forsvant i 1984 da alle korsbåndsendingene og rabatter basert på innhold opphørte. Allerede to år tidligere foretok Posten en oppjustering av prisene for å forberede et nytt og kostnadsbasert prissystem. Det nye økonomitilbudet fikk benevnelsen Adressert C-post. Det hadde lav befordringsprioritet, men rabatter knyttet til volum og tilrettelegging.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg