maske - ansiktsform

Maske. Afrikansk maskedanser, Mali. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Maske. Romersk skuespillermaske, funnet i Worms. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Indiansk fugle-dansmaske. Swaixwe Cowichan, British Columbia. Museum of the American Indian, New York. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Tysk heksemaske fra Biberach an der Riss, til bruk under fastelavnsfeiring. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Maske, (antakelig av arab. 'spøkefugl'), kunstig ansiktsform, brukt for å gi bæreren et annet utseende, for å symbolisere noe eller for å beskytte ansiktet, f.eks. i enkelte idretter.

Masker i en eller annen form er brukt av de fleste folk i verden, og mange steder har de en svært lang historie. Man antar at de opprinnelig har hatt religiøs og seremoniell funksjon. De er svært vanlige i riter og seremonier som markerer forandring og overgang fra en tilstand til en annen, og brukes mye i danser og opptog. Hos noen folk (f.eks. hopi) er maskene, som symboliserer hellige vesener, selv hellige. Masketradisjonene er ellers rike bl.a. hos nordvestkystindianerne, hos mange folk i Vest-Afrika og i store deler av Asia, hvor de er viktige både innen hinduismen og buddhismen.

Se også dans og maskekomedie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg