marmorering (papir)

Illustrasjon av bokas bestanddeler.

.

Artikkelstart

Marmorering på papir består av farger som etterligner årer og tegninger i slipt marmor eller andre bergarter og som tradisjonelt blir brukt til å dekorere forsatspapiret i en innbundet bok.

Faktaboks

Uttale
marmorˈering

Teknikk og bruk

Marmorert forsatspapir, bok bundet i Paris 1735.
.

Marmorering av papir blir utført med en spesiell metode. Flytende og utspedde vann- eller oljefarger blir dynket ut over en plan flate som er dekket av en tyktflytende løsning. Hovedingrediensen i løsningen kan være avkok av rødalgen krusflik, i nyere tid celluloselim. Det sentrale elementet i metoden er at fargene flyter og fordeler seg i forskjellige mønstre på overflaten uten å bli sammenblandet. Til slutt legges et papir over flaten og mønsterets årer og tegninger blir dermed overført til papiret. Mønsteret på papiret er unikt og utgjør et plantrykk (monotypi).

Produksjon av marmorert papir innebærer en lang prosess med anvendelse av spesielle redskaper.

Marmorert papir har blitt brukt som forsatspapir i bøker eller overtrekkspapir på bokpermer, men også til å kle inn hulrommet i futteraler og esker. I samtiden har marmorert papir fått fornyet bruk som gavepapir.

Historikk

The Whole Art of Marbling as Applied to Paper, Book Edges, etc. Grunnleggende bok om marmorering av papir, skrevet av Charles W. Woolnough, publisert 1881.
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.

Denis Diderot beskriver metoden for marmorering av papir (marbreur de papier) i Den store franske encyclopedien. Hans artikkel er ledsaget av to illustrasjoner. Det er kjent at marmorering av papir har vært og er et avansert håndverk i mange land utenfor Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nyström, Jan-Olov (1987). Marmorering. Modernt hantverk med tusenårig tradition. Stockholm: Kungl. bibliotekets utställningskatalog nr 103

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg