markgresshopper

Acrididae, Den største av alle gresshoppefamilier med ca. 9000 arter i verden. De er vanligst i tropiske strøk. 13 arter er funnet i Norge.

Sangen foregår ved at en rad tapper på baklårenes innside gnis mot en kjøl på forvingene. Noen, f.eks. klapregresshoppen, kan lage klaprende lyder i flukt ved å slå for- og bakvingene mot hverandre.

Øret, tympanalorganet, sitter på siden av første bakkroppsledd og sees som en hinne som er spent over en innvendig utvidelse av luftrør¬systemet (trakéene).

Ved egglegging fungerer valvene, de harde endeleddene på hunnens bakkropp, som et graveredskap. Eggene legges sammen i utgravde sylindere i jorda, av og til i trevirke, og hele sylinderen omsluttes av et hardt skall. I Norge klekker eggene om våren, mens de f.eks. i tørre strøk kan ligge flere år og klekke først når regnet kommer.

Markgresshoppene er planteetere, og mange foretrekker ulike gress. Når bestandtettheten blir stor som følge av god mattilgang, kan noen arter, de såkalte vandregresshopper (engelsk: "locusts"), slå seg sammen i enorme svermer for deretter å trekke over store avstander. Den eneste arten som har nådd Norge er den europeiske vandregresshoppen Locusta migratoria.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg