Market-maker er en som stiller kjøps- og salgspriser i et marked ved å legge ut limitordrer på både kjøps- og salgskurs. Market-makeren tjener penger på den positive differansen mellom kjøps- og salgskurs.

En market-maker tilbyr seg å selge 1000 aksjer til 150 kroner per aksje. Samtidig legger market-maker inn et ønske om å kjøpe 1000 aksjer til 149 kroner per aksje. Disse to ordrene legges inn i ordreboken som henholdsvis salgs- og kjøpsordrer. 

Dersom market-makeren får solgt og kjøpt like mange aksjer, tjener den én krone per aksjer. Men det er en risiko for at kursen kan endre seg betydelig, slik at strategien på kort sikt gir et tap. Fortjenesten som market-makeren får på én krone i et stabilt marked, er altså betaling for noe som kalles beholdningsrisiko.

Ved å handle med market-maker ved hjelp av markedsordrer, oppnår investorer tidsprioritet og får unnagjort handelen umiddelbart. Dette reduserer investorens beholdningsrisiko. Investorer foretrekker altså ofte å handle med en market-maker for å redusere sin beholdningsrisiko. 

Store aktører har større evne til å bære beholdningsrisiko. Market makere er derfor ofte store banker og finansinstitusjoner, mens mindre investorer foretrekker å handle med markedsordrer

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.