Markedsregulering av jordbruksvarer besørges i Norge av Omsetningsrådet på vegne av samvirkeorganisasjonene i henhold til lov om omsetning av jordbruksvarer av 1936 (se omsetningsloven). Markedsreguleringen finansieres i hovedsak med omsetningsavgifter. Bestemmelser om markedsregulerende tiltak finnes også i jordbruksavtalen.

Verdens handelsorganisasjon har bestemmelser som påvirker norsk markedsregulering og har forbudt eksport med støtte fra omsetningsavgifter. Eksport av ost med slik støtte fra Norge er faset ut i 2020.

Ved siden av markedsreguleringen virker samvirkeorganisasjonene også for en produksjonsregulering, blant annet ved utarbeidelse av prognoser, ved sesongmessig prisdifferensiering, lagerhold og ved produksjonskvoter og konsesjonsgrenser for maksimal produksjon i kjøtt- og melkeproduksjonen. Driften av opplysningskontorene for de ulike jordbruksråvarene delfinansieres av omsetningsavgiftene.

Markedsbalansering

Regjeringen Solberg forsøkte ved flere anledninger å liberalisere markedsreguleringen for jordbruksråvarer. En viktig detalj er at begrepet markedsregulering erstattes med markedsbalansering.

I etterkant av Stortingets behandling av Stortingsmelding 11 (2016–2017) Endring og utvikling — En fremtidsrettet jordbruksproduksjon, ba Landbruks- og matdepartementet i september 2017 Omsetningsrådet om å gjennomgå sitt regelverk for markedsbalansering.

Omsetningsrådets myndighet vedrørende markedsregulering for jordbruksråvarer fastsettes i forskrifter. I gjeldende forskrift videreføres produsentenes ansvar for markedsbalanseringen, der produsentsamvirkene står for gjennomføring med mottaks- og reguleringsplikt for jordbruksråvarene ku- og geitemelk, visse kjøttslag, egg og korn. Meierisamvirket Tine er tildelt ansvaret for balansering av markedene for melkeprodukter, Nortura har fått ansvar for råvaremarkedene for kjøtt og egg, mens Felleskjøpet Agri SA har fått ansvaret for korn.

Samvirkenes rolle som markedsregulatorer skal i følge forskriften ikke være «konkurransevridende». Det vil si at markedsregulator ikke skal dra fordeler av sin rolle for å realisere bondens avtalepriser. Fra statens side har det vært en overgang fra å bruke begrepet «markedsregulering» til «markedsbalansering».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg