Markedsoperasjoner er et pengepolitisk virkemiddel, der kjøp og salg av verdipapirer (statskasseveksler, obligasjoner) bidrar til å regulere pengemengden i omløp.

Faktaboks

Også kjent som
eng. open market operations

Markedsoperasjoner utføres vanligvis av landets sentralbank. Når denne kjøper verdipapirer og betaler for dem med sedler eller med sjekker, økes publikums pengebeholdninger.

Ved salg av verdipapirer trekkes penger ut av omløp. Operasjoner i verdipapirer påvirker også renteforholdene i samfunnet. Når det kjøpes obligasjoner, stiger kursen på disse, og deres effektive rente går ned. Ved salg av obligasjoner fra sentralbanken får man den motsatte bevegelse i renten.

Markedsoperasjoner ble systematisk utviklet i USA i 1920-årene og spiller en sentral rolle i pengepolitikken i mange land med godt utviklede kapitalmarkeder.

I Norge har Norges Bank, etter liberaliseringen av finansmarkedene i 1980-årene, drevet markedsoperasjoner mer aktivt enn tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg