Maritim høyskoleutdanning, utdanning som inngår som en del av tilbudet ved høyskolene i Vestfold, Stord/Haugesund, Ålesund og Tromsø. Utdanningen er 3-årig. I Tromsø fører den frem til høyskoleingeniør, de andre stedene til bachelor i nautikk.

Faktaboks

Uttale
maritˈim høyskoleutdanning

Utdanningen er organisert i to studieretninger. Studieretning nautikk dekker den sertifikatutdanningen som er nødvendig for dekksoffiser klasse 4 (ansvarshavende vaktoffiser), dekksoffiser klasse 2 (overstyrmann) og dekksoffiser klasse 1 (sjøkaptein). Utdanningen gjelder sertifisering for alle skipstyper uansett størrelse. For studenter som mangler nødvendig praksis for sertifisering, er det etablert kadettordning med opplæringsplasser i samarbeid med rederiene.

Studieretning maskinteknisk drift, som tilbys ved Høgskolen i Vestfold, dekker den nødvendige utdanning for sertifisering som maskinoffiser klasse 4 (ansvarshavende maskinoffiser på vakt), klasse 2 (førstemaskinist) og maskinoffiser klasse 1 (maskinsjef) for alle skipstyper uansett størrelse. Det finnes ordninger for studentene for å oppnå nødvendig praksis/fartstid for å løse sertifikat.

Det kreves spesiell studiekompetanse for å kunne begynne på de maritime høyskolelinjene. Det oppnås ved å gå veien gjennom allmennfaglig utdanning i videregående skole (med ekstra påbygging i matematikk og fysikk), maritim linje ved teknisk fagskole eller opptak etter reglene om realkompetanse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg