maritim høyskoleutdanning

Artikkelstart

Maritim høyskoleutdanning, utdanning som inngår som en del av tilbudet ved høyskolene i Vestfold, Stord/Haugesund, Ålesund og Tromsø. Utdanningen er 3-årig. I Tromsø fører den frem til høyskoleingeniør, de andre stedene til bachelor i nautikk.

Faktaboks

Uttale
maritˈim høyskoleutdanning

Utdanningen er organisert i to studieretninger. Studieretning nautikk dekker den sertifikatutdanningen som er nødvendig for dekksoffiser klasse 4 (ansvarshavende vaktoffiser), dekksoffiser klasse 2 (overstyrmann) og dekksoffiser klasse 1 (sjøkaptein). Utdanningen gjelder sertifisering for alle skipstyper uansett størrelse. For studenter som mangler nødvendig praksis for sertifisering, er det etablert kadettordning med opplæringsplasser i samarbeid med rederiene.

Studieretning maskinteknisk drift, som tilbys ved Høgskolen i Vestfold, dekker den nødvendige utdanning for sertifisering som maskinoffiser klasse 4 (ansvarshavende maskinoffiser på vakt), klasse 2 (førstemaskinist) og maskinoffiser klasse 1 (maskinsjef) for alle skipstyper uansett størrelse. Det finnes ordninger for studentene for å oppnå nødvendig praksis/fartstid for å løse sertifikat.

Det kreves spesiell studiekompetanse for å kunne begynne på de maritime høyskolelinjene. Det oppnås ved å gå veien gjennom allmennfaglig utdanning i videregående skole (med ekstra påbygging i matematikk og fysikk), maritim linje ved teknisk fagskole eller opptak etter reglene om realkompetanse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg